Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 2 oktober 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 2 oktober 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje Stateninformatie.

GS stellen begroting 2008 vast
GS hebben de begroting 2008 vastgesteld. Zoals eerder in het coalitieakkoord was afgesproken, trekken GS komend jaar miljoenen euro's extra uit voor beheer- en onderhoud van (vaar-)wegen, het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en de aankoop van gronden om nieuwe natuur- en recreatiegebieden te kunnen aanleggen. Nieuw in de provinciale begroting is de gebruikmaking van prestatie-indicatoren. Daarmee kan jaarlijks worden nagegaan of de doelstellingen van het beleid zijn gehaald. Zo is in de nieuwe begroting precies te zien hoeveel hectares 'groen' jaarlijks zullen worden aangelegd of in welk tempo de provincie de wachtlijsten in de jeugzorg gaat wegwerken. Met de nieuwe begrotingsopzet krijgen Provinciale Staten een beter instrument in handen om hun controlerende en kaderstellende taken uit te voeren. Op 14 november vergaderen PS over de begroting 2008 en stellen deze vast. Lees het hele persbericht.

Forse investeringen infrastructuur Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland zet de komende vier jaar ruim 800 miljoen euro in voor infrastructurele projecten. Dat blijkt uit het Meerjarenprogramma Investeringen Provinciale Infrastructuur (MPI), dat vandaag is vastgesteld door GS. Het geld wordt besteed aan wegen en fietspaden, maar ook aan openbaar vervoervoorzieningen, vaarwegen en verkeersveiligheid. Naast investeringen voor de komende vier jaar geeft het MPI een doorkijk naar de mogelijkheden voor financiering van projecten tot 15 jaar na nu. Hierin zijn onder meer de RijnGouwelijn-West en de ontsluiting van de Zuidplaspolder opgenomen. Lees het hele persbericht.

Verscherping aanpak huisvesting statushouders
Door een aangescherpt intensief toezicht op de gemeenten zet de provincie zich in om de achterstand in de huisvesting van statushouders weg te werken. In dit kader heeft de gedeputeerde RO en Wonen, Manita Koop, een bestuurlijk overleg gevoerd met het college van B&W van Goedereede over het wegwerken van de achterstand in de huisvesting van statushouders in deze gemeente. Statushouders zijn mensen met een verblijfsvergunning die nog niet beschikken over passende woonruimte. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om statushouders te huisvesten. De Huisvestingswet verplicht de provincie bij nalatigheid van gemeenten de uitvoering ter hand te nemen, ten laste van deze gemeenten. Uitvoering gaat volgens een stappenplan met vaste termijnen. De wethouders van de twaalf gemeenten met de hoogste achterstand zijn uitgenodigd voor een informeel bestuurlijk overleg.

Provincie wil bestemmingsplan HERON snel aanpassen Het college van GS is voornemens het bestemmingsplan HERON zo spoedig mogelijk aan te passen en opnieuw vast te stellen. De minister van VROM kon geen goedkeuring geven aan het provinciale bestemmingsplan Heron omdat zij van mening is dat het plan onvoldoende inzicht geeft in de financiële uitvoerbaarheid van het bedrijventerrein. Op dit punt is een snelle reparatie noodzakelijk. Vanwege de voorgenomen transformatie en herstructurering van het bedrijventerrein De Binckhorst in Den Haag, moet een aantal auto-inzameling- en demontagebedrijven worden verplaatst. Op basis van uitgebreid onderzoek werd geconcludeerd dat de hervestiging plaats moest vinden op de locatie Heron in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Deze gemeente was - zo bleek na intensief overleg - niet bereid hieraan medewerking te verlenen. Daarop heeft de provincie de gemeente een aanwijzing gegeven en vervolgens zelf een bestemmingsplan gemaakt dat de vestiging van voornoemde bedrijven mogelijk maakt. Dit door GS van Zuid-Holland vastgestelde bestemmingsplan "Bedrijvenpark Heron" is in april van dit jaar ter goedkeuring aangeboden aan de minister van VROM. De minister heeft onlangs geoordeeld dat de aanwijzingsprocedure op juiste gronden is doorlopen, maar twijfelt aan de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan. Verantwoordelijk gedeputeerde Manita Koop zal binnenkort in overleg treden met de gemeente Den Haag, om te bekijken hoe de gemeente op het aspect uitvoerbaarheid tot een inhoudelijke verbetering van het plan kan komen. Daarna zal het aangepaste plan snel in procedure worden gebracht.

Uitvoering 'Randstad Urgent' stapje dichterbij
GS benadrukken het belang van een versnelling in de uitvoering van de projecten die voor Zuid-Holland van belang zijn. Dit belang willen zij onder meer met bestuurlijke aandacht en extra geld onderstrepen. Besloten is om in ieder geval eens per maand in GS de voortgang van de projecten door te nemen. Dit staat in de brief die naar Provinciale Staten is verstuurd. Vanuit de provincie Zuid-Holland zijn zes gedeputeerden als trekker verbonden aan acht projecten. Lees verder...
Vragen over het maaien van bloeiende orchideeën oude trambaan Stellendam Statenlid Senden (SP) heeft GS vragen gesteld over het maaien van bloeiende orchideeën bij de trambaan van Stellendam. De Gevlekte Rietorchis is een beschermde soort in Nederland en bloeit in de maand juni. Daarom wordt de plant ook wel de juni-orchis genoemd. In januari van dit jaar vraagt de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming GS in een brief om pas na 15 juli te maaien wanneer de juni-orchis is uitgebloeid. De provincie heeft echter toch in juni al gemaaid. Het maaien is opgenomen in een groenbestek van 2 jaar. Door een fout is dit bestek niet aangepast naar aanleiding van de brief van de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming. In het nieuwe groenbestek, dat vanaf 2008 wordt uitgevoerd, is 15 juli opgenomen als datum waarop gemaaid mag worden. GS geeft aan dat zij bereid is het beheer over te dragen aan een andere beheerder, bijvoorbeeld het Zuid-Hollands Landschap.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2097 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Subsidies

De gemeente Bodegraven ontvangt een subsidie van 170.000 euro voor een parkeerproject bij Station Bodegraven. Voor herstelwerkzaamheden aan de wallen van Gorinchem verleent de provincie een incidentele subsidie van 155.484 euro. De vereniging Natuurmonumenten krijgt een projectsubsidie van 212.855 euro voor het project Bovenlandsen Kromme Mijdrecht. De gemeenten in de Krimpenerwaard ontvangen een subsidie van 24.838 euro voor het opstellen van een lokale ontwikkelingsstrategie 2007-2013. De Stichting Uitvoering Landschapsplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden ontvangt een subsidie van 25.491 euro voor het opstellen van een lokale ontwikkelingsstrategie 2007-2013. De Plaatselijke Groep Zuid-Hollandse Eilanden ontvangt een subsidie van 1.745 euro voor een ontwikkelingsplan.