EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

10/04/2007 - EVO: âEuropese Commissie ziet af van strengere antiterreurmaatregelenâ

strengere antiterreurmaatregelenâ

Onlangs bepaalde het Amerikaanse Congres dat over vijf jaar alle maritieme containers met bestemming Verenigde Staten in de haven van herkomst moeten worden gescand. EVO had haar zorg hierover uitgesproken in een brief aan Europees Commissaris Kovàcs. Niet alleen komen de Verenigde Staten met oneindig veel veiligheidsmaatregelen, ook was EVO bang dat de Europese Unie als tegenmaatregel een vergelijkbare eis zou introduceren voor containers afkomstig uit de Verenigde Staten.

In een reactie gericht aan EVO stelt Kovàcs dat hij de zorg van het im- en exporterend bedrijfsleven deelt en geen heil ziet in het 100 procent scannen van containers. Dit is een eenzijdige maatregel, niet effectief, kostbaar, verstoort handelsrelaties en heeft aanzienlijke politieke en economische gevolgen, aldus de Commissie. Kovàcs is niet van plan het scannen van containers vanuit de Verenigde Staten te verplichten als reactie op het Amerikaanse besluit.

Bovendien onderschrijft de Commissie de opvatting van het bedrijfsleven dat een wederzijdse erkenning van reeds bestaande systemen als C-TPAT in de Verenigde Staten en Authorized Economic Operator (AEO) in de Europese Unie veel effectiever is.

Op 9 november zal de Europese Commissie dit onderwerp agenderen voor het overleg van de Europees-Amerikaanse Transatlantische Economische Raad.