PvdA Rotterdam


Vandaag in de raad

Do 4 Okt 2007 - Redactie
Vandaag in de raad

Vandaag werd in het actualiteitenuur gesproken over prachtwijken, restaurants, het elektronisch kinddossier, de bouw van een school in Nieuw Crooswijk en de Mekka-prik.

Wijkplannen en prachtwijken
Alle partijen benadrukten dat voor het slagen van alle plannen om achterstandswijken te veranderen in prachtwijken voor een groot gedeelte afhangt van de betrokkenheid van inwoners en instellingen in die wijken. PvdA-raadslid Duco Hoogland stelde dat we moeten laten zien dat we investeren in zichtbare verbeteringen in de wijken. We moeten via de deelgemeenten samenwerken met de wijkbewoners om tot goede plannen te komen, aldus Hoogland. Wethouder Schrijer beaamde dat de steun en betrokkenheid vanuit de wijk van groot belang is. Bij het maken van de plannen zal er dan ook veel gesproken worden in de wijken. Ook bij de uitvoering zullen de inwoners betrokken worden.

Dreigende sluiting t Gemael
Restaurant t Gemael dreigt te moeten sluiten en Leefbaar uitte zorgen over het voortbestaan van het restaurant en de toekomst van het project Afrikaander Eetwijk. PvdA-raadslid Claus Verbrugge vroeg zich af of het vorige college de risicos van deze locatie wel goed in kaart hebben gebracht voor de Eetwijk in leven werd geroepen, want het slagen is van wel heel veel factoren afhankelijk. Wethouder Schrijer vertelde dat er bij iedere aanvraag voor steun in de kansenzone een goede afweging wordt gemaakt, maar wordt er bij problemen geen extra geld in gestoken.
t Gemael is een succesvol restaurant dat zelfs al het Dudok van Zuid wordt genoemd, aldus Schrijer. De problemen bij het restaurant zijn van persoonlijke aard omdat één van de partners failliet dreigt te gaan. De wethouder zal zich inspannen om een nieuwe partner te vinden. Daarnaast zei hij dat er in de Eetwijk nog geen restaurant is gesloten en dat een aantal erg goed draait. De toeloop zal groter worden nu Katendrecht en de Kop van Zuid hot zijn. De ss Rotterdam zal dit nog eens versterken, zei Schrijer.

Elektronisch kinddossier
In Rotterdam is men al geruime tijd bezig met een elektronisch kinddossier in te voeren. Invoering van een landelijke dossier stuit op bezwaren bij de Minister. Alle partijen in de raad riepen de wethouder op om het Rotterdamse kinddossier door te zetten. De PvdA heeft er vertrouwen in dat Rotterdam lef laat zien bij de bescherming van kinderen. De informatie uit de dossiers moet gedeeld worden. Punt uit! zei PvdA-raadslid Zeki Baran. Wethouder Bolsius zegde toe dat het college het Rotterdamse systeem goed vindt en er mee door wil, ongeacht de mening van de Minister.

Bouw brede school
In de planning van de bouw van Nieuw Crooswijk is bewust gekozen om tegelijkertijd met de bouw van woningen ook de voorzieningen te realiseren. D66 vroeg zich af of het college dit nog kan realiseren nu een brede school nog niet is gebouwd. Wethouder Bolsius legde uit dat de bouw door het aanbestedingstraject is vertraagd. Maar het is nog wel steeds de bedoeling dat de school de eerste voorziening in de wijk zal zijn, aldus de wethouder. Hij zei ook dat het eerste deel van de wijk geen gezinnen met kinderen zal bevatten en het dus geen zin heeft de school eerder te bouwen.

Mekka-prik
De GGD heeft speciale spreekuren om bedevaartgangers die binnenkort naar Mekka vertrekken in te enten. De VVD vond dat hier sprake was van een voorkeursbehandeling op basis van geloof. PvdA-raadslid Muzeyyen Birinci vond het juist goed dat grote groepen mensen die naar risicogebieden reizen worden ingeënt. Wethouder Karakus legde uit dat er speciale spreekuren voor groepen bestaan. Daar geldt een groepskorting voor. Maar deze korting geldt voor iedere groep, ongeacht geloofsovertuiging e.d. aldus Karakus.