Partij van de Arbeid

Kindermisbruik verplicht melden

04-10-2007 04:57

De regels voor het melden van seksueel misbruik in jeugdinstellingen schiet volgens PvdA Tweede-Kamerlid Khadija Arib tekort. Daarom wil ze dat er een wettelijke plicht komt om incidenten te melden en aangifte te doen bij de politie: Nu hangt het teveel van bestuur en management af of bij incidenten de politie wordt ingeschakeld.

Momenteel bestaan er binnen de jeugdzorg wel gedragscodes over wat te doen bij seksueel misbruik. Deze helpen volgens Arib echter niet genoeg, omdat ze niet afdwingbaar zijn. Personeelsleden vinden het moeilijk om bij de leiding over elkaar te rapporteren als ze menen dat één van hen zich schuldig maakt aan seksueel misbruik van pupillen, aldus Arib.

Daarnaast is door het ontbreken van een meld- en aangifteplicht, volgens Arib de verleiding voor instellingen te groot om incidenten toe te dekken om bijvoorbeeld publiciteit te vermijden of de goede naam van de instelling niet te beschadigen. Dit gaat echter ten koste van de bescherming van de jongeren die in de instellingen verblijven.

Daarom pleit Arib vandaag in de Tweede Kamer voor een wettelijke plicht om incidenten te melden en aangifte te doen bij de politie. Deze plicht zou volgens Arib moeten gelden voor alle instellingen waar kinderen verblijven. Arib: 'Binnen het onderwijs bestaat zon meld- en aangifteplicht al. Ouders moeten er op kunnen rekenen dat wanneer hun kinderen ergens verblijven, deze ook veilig en beschermd zijn.'

Arib benadrukt tenslotte dat wanneer medebewoners of patiënten onderling zich schuldig maken aan seksueel misbruik, instellingen hier ook verantwoordelijkheid in hebben en dit ook moeten melden en aanpakken.