Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Woningverbetering op stoom in Oud-West

4 oktober 2007
Vier jaar geleden bleek dat 2500 woningen van de 18.000 woningen in Oud-West in slechte staat waren, dat vond het stadsdeelbestuur uiteraard veel te veel. Daarom is in 2004 gestart met het Actieplan Particuliere woningverbetering. Hierbij speelt het stadsdeel een actieve rol bij het stimuleren en begeleiden van huiseigenaren en verhuurders om hun panden op te knappen. Het actieplan omvat in totaal bijna 2800 woningen en ongeveer 220 bedrijfsruimten, die in de periode 2004-2009 worden opgeknapt.

Uit de voortgangsrapportage die 2 oktober door het dagelijks bestuur is vastgesteld, blijkt dat de aanpak goed werkt. De beginperiode stond vooral in het teken van de voorbereidingen. Toch zijn er inmiddels al 900 woningen met een slechte of matige staat opgeknapt. Het actieplan is dus goed op stoom. Bovendien blijkt dat er tegenover elke euro die het stadsdeel investeert, acht euro van de eigenaren in de woningverbetering wordt gestoken. Portefeuillehouder Weevers is tevreden met de tussenresultaten: "We gaan door op de ingeslagen weg. Als het aan mij ligt, woont iedereen in Oud-West straks in een woning zonder mankementen, of dit nu een koopwoning of een huurwoning is."

De activiteiten zijn vooral gericht op vijf projecten in de Wenslauerstraat, Kinkerstraat-Oost, Ten Katestraat, Bilderdijksstraat en J.P. Heijestraat e.o. Daarnaast worden een groot aantal woningen via een splitsingsvergunning opgeknapt. Deze aanpak blijkt geen groot verlies van huurwoningen tot gevolg te hebben: vier op de vijf gesplitste particuliere huurwoningen blijven in de verhuur na de woningverbetering. Voor de huurders is een uitgebreid informatietraject en huurdersondersteuning opgezet.

Einde persbericht