Gemeente Brunssum

Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening nu in heel Brunssum

Het project Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening loopt sinds 20 september 2007 in alle vijf wijken van Brunssum. In het project werken diverse instanties samen om te voorkomen dat kinderen (in de leeftijd tot 12 jaar) in achterstandssituaties terechtkomen door gedragsproblemen of door problemen thuis.

Het project Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening startte in december 2003 in Brunssum-Oost. Brunssum-West volgde in oktober 2006, Brunssum-Zuid in juni 2007 en de laatste twee wijken in september 2007.

buurtnetwerk1

Samenwerking

In het project Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening bieden hulpverlenende instanties, samen met basisscholen, peuterspeelzalen en gemeente, hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen waar problemen worden gesignaleerd, zodat persoonlijke en maatschappelijke ontsporing op latere leeftijd wordt voorkomen.

Tot de deelnemende instanties behoren de basisscholen en peuterspeelzalen, het maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg, de Meander Jeugdgezondheidszorg en opbouwwerk. In Brunssum-West is daarnaast de politie regelmatig aanwezig, terwijl in Brunssum-Oost de GGD deelneemt. De netwerkpartners geven aan dat in de praktijk is gebleken dat door deelname in een buurtnetwerk ook de onderlinge samenwerking op andere terreinen wordt bevorderd.

Kinderen met achterstand

Voor kinderen die in aanmerking komen voor hulp, kan op verschillende manieren achterstand dreigen. Ze hebben bijvoorbeeld gedragsproblemen of leerproblemen. Er zijn thuis problemen, tussen kind en ouder of ouders onderling. Ook kan het kind in de vrije tijd en in de buurt onaangepast gedrag vertonen of zelfs met politie of in justitie in aanraking zijn gekomen.

Als er signalen komen dat voor een kind achterstand dreigt, wordt het gezin daarvan door het netwerk op de hoogte gesteld. Vervolgens wordt de problematiek in kaart gebracht en het gezin benaderd met een hulpaanbod. In eerste instantie wordt vanuit de deelnemende partijen hulpverlening geboden. Mocht die niet adequaat zijn, kan (begeleide) doorverwijzing plaatsvinden naar andere instanties, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Justitie, GGD, leerplichtambtenaar of politie.

buurtnetwerk

Eerste ervaringen

In Brunssum-Oost, waar het project het langst loopt, zijn inmiddels 32 kinderen door het netwerk gevolgd. In 20 gevallen is de begeleiding inmiddels weer afgesloten. Tot de gesignaleerde problematieken behoren opvoedingsproblemen, gedragsproblemen, financiële problemen en relatieproblemen. In Brunssum-West worden op dit moment 5 kinderen gevolgd. De problematiek daar is vergelijkbaar met die in Brunssum-Oost. In beide wijken vindt in de meeste gevallen de eerste signalering plaats door de basisscholen en peuterspeelzalen.

Wethouder Richard de Boer benadrukt dat het Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening onderdeel is van het gemeentelijk jeugdbeleid: "We timmeren op dat gebied in Brunssum stevig aan de weg. Naast aandacht voor een prettige vrijetijdsbesteding van jongeren - denk onder meer aan initiatieven als YoungXperience, Jongerenpersbureau Connect en subsidieregeling Cash_4_Action - hebben we ook ruim aandacht voor de zorgbehoefte van jongeren. De buurtjeugdnetwerken zijn daar de exponenten van. Dit zal in de nieuwe Jeugdnota verankerd worden."


---