Senternovem


04-10-2007 | ICT - Installatie van de European Security Research and Innovation Forum (ESRIF)

Op 11 september 2007 is er een publiek private dialoog gestart in het ESRIF overleg, wat eind 2009 zal leiden tot een Gemeenschappelijke Veiligheids Onderzoeksagenda. Deze agenda zal de basis vormen voor het werkprogramma Security in het Zevende Kaderprogramma.

Op 11 september 2007 is de European Security Research and Innovation Forum geïnstalleerd. Dit is een overlegorgaan waarbij publieke en private organisaties uit de Europese lidstaten een Gemeenschappelijke Veiligheids Onderzoeks Agenda formuleren voor het technologisch onderzoek op het gebied van Security.

Dit Forum moet een dialoog op gang brengen tussen partijen met een beveiligingsvraag (met name overheden) en partijen die een technologische oplossing kunnen bieden (zoals met name het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen).
Overleg op Europees niveau tussen deze belanghebbenden is van belang, omdat de veiligheidsrisico's veelzijdig zijn, onderling gerelateerd, complex en in toenemende mate een internationale impact hebben. De afzonderlijke lidstaten kunnen deze risico's niet eenzijdig oplossen. Samenwerking tussen de landen op het gebied van inlichtingen, financien, justitie en technologie is dus essentieel. Technologie speelt een cruciale ondersteunende rol in het behalen van de gewenste beveiligingseisen. Om de toekomstige wensen op het gebied van beveiliging te kunnen waarborgen zijn technologische innovaties onontbeerlijk. Het ESRIF heeft onder andere als doel om de gewenste innovaties te formuleren in de Gemeenschappelijke Veiligheids Onderzoeks Agenda.

Verder heeft het ESRIF als doelen het bevorderen van internationale samenwerking, het afstemmen van nationale veiligheidsprogramma's, en het ontsluiten van kennis op veiligheidsgebied. De werkzaamheden zijn er op gericht om uiteindelijk de basis te vormen voor een werkprogramma van het Zevende Kaderprogramma. Het ESRIF zal het werk voortzetten dat door de European Security Research Advisory Board (ESRAB) en de Group of Personalities is opgeleverd. Eind 2007 zal het ESRIF volledig operationeel zijn. Het forum heeft een tijdelijk karakter waarbij het eind 2009 ontbonden zal worden. Meer informatie is te vinden
op http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/07/346 &format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en.