Socialistische Partij
SP: Te weinig geld voor onderwijs
27-09-2007 * Het kabinet investeert te weinig extra geld om de enorme problemen in het onderwijs aan te pakken. In 2008 komt er slechts 250 miljoen bij, de SP investeert daarboven 800 miljoen. Kamerlid Jasper van Dijk: "Het kabinet schiet tekort als je kijkt naar het aanzwellende lerarentekort. Er moeten de komende jaren 100.000 nieuwe leraren gevonden worden. De groeiende tweedeling in het onderwijs zal alleen maar toenemen."
Vanwege de grote problemen in het onderwijs, gaat minister Plasterk zijn eigen begroting waarschijnlijk wijzigen. Dat doet hij in oktober, naar aanleiding van de Commissie Leraren van Rinnooy Kan. Volgens die Commissie is er ruim één miljard euro nodig om de positie van leraren te verbeteren. Van Dijk: "De regering moet extra geld zoeken buiten de OCW-begroting. Dan hoeft Plasterk niet te bezuinigingen op zaken die de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengen. Als dat niet gebeurt, kunnen we over een paar jaar opnieuw een commissie instellen."
Tweedeling
Ook de maatregelen voor de aanpak van zwarte en witte scholen zijn onvoldoende. SP-Kamerlid De Rooij: "Er is sprake van een groeiende tweedeling tussen zwarte en witte scholen, ook in het voortgezet onderwijs. Het kabinet wil vooral kijken naar een aantal ouderinitiatieven, maar dat is te vrijblijvend. Daarmee wordt de segregatie niet echt aangepakt. De SP pleit voor een acceptatieplicht voor scholen en het invoeren van dubbele wachtlijsten op basisscholen om een evenwichtige verdeling van achterstandsleerlingen te bereiken."
Minder les
Dit kabinet wil de schooluitval in 2012 halveren tot 35.000 leerlingen. SP-Kamerlid Nathalie de Rooij: "Helaas is dat nog maar de helft, maar we zullen de regering eraan houden. Uitval in het beroepsonderwijs bestrijdt je vooral met kleinere klassen en meer begeleiding. Dàt zie je nauwelijks terug in de plannen." De SP is ook ongelukkig met de verplichte invoering van het competentiegericht onderwijs in het MBO. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Net als bij het Nieuwe Leren, betekent dit vaak dat leerlingen minder les krijgen. Ze krijgen van de leraar een opdracht en mogen naar huis. Zonder begeleiding is dat niet meer dan een ordinaire bezuiniging."
Studenten
Leijten vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de oneerlijke situatie voor MBO-studenten niet oplost. "Alle studenten krijgen in Nederland een OV-kaart, maar niet de 16 en 17 jarige MBO-ers, terwijl zij wel leerplicht hebben en vaak hoge reiskosten maken voor hun opleiding". In de alternatieve begroting van de SP is dit prima geregeld. Daarnaast investeert de SP in de verbetering van het onderwijs voor studenten op HBO en universiteit. Leijten: "Aan verbeteringen van de studiefinanciering maakt de regering geen woord vuil. Dat is spijtig, maar verslechteringen worden zeker niet geaccepteerd. Door studenten niet en ook niet door de SP. Studenten mogen ook geen slachtoffer worden van de jacht op extra geld voor leraren. Dat geld moet buiten de onderwijsbegroting gevonden worden."
Meer geld voor cultuur
De regering bezuinigt komend jaar 15 miljoen op cultuur door invoering van het profijtbeginsel. De SP wil die maatregel ongedaan maken. Woordvoerder Hans van Leeuwen: "Het profijtbeginsel is ongepast in de kunstsector. Wij willen fors investeren in cultuur, dat is een teken van beschaving. In onze begroting maken we geld vrij voor kunst, theater, film, popmuziek, archeologie. Ook de financiële middelen voor musea en amateurkunst worden verruimd."