Waterschap Vallei & Eem

Waterschap Vallei & Eem werken samen aan goede visstand

Hengelsportverenigingen en Waterschap Vallei & Eem werken samen aan goede visstand

Woensdag 3 oktober 2007 is de Visstandbeheercommissie (VBC) Vallei en Eem opgericht. Verschillende hengelsportverenigingen in de Gelderse Vallei en het Eemland, en Waterschap Vallei & Eem hebben daarvoor een convenant ondertekend. De hengelsportverenigingen en het waterschap gaan nauw samenwerken om te komen tot een integraal visstandbeheer.

Vissen is meer dan aan de waterkant zitten en een hengel uitgooien. Zo spelen er meer belangen bij de wateren waarin ook wordt gevist. De Visserijwet en de Europese Kaderrichtlijn Water stellen regels aan de sportvisserij. Daarnaast is de Keur van het waterschap voor de vissers van belang. Bovendien spelen andere belangen en functies van watergangen een rol.
Doordat de regels veranderen en voor de oplossing van diverse soorten problemen, zoals problemen met de waterkwaliteit, is het meer dan voorheen nodig om af te stemmen tussen de waterbeheerder en de gebruiker van het water. Daarom is de Visstandbeheercommissie Vallei en Eem opgericht.

Werkwijze Visstandbeheercommissie
De VBC is een samenwerkingsverband in de vorm van een commissie, waarin overleg, afstemming en coördinatie plaatsvindt ten aanzien van visstandbeheer en visserij. De partijen hebben de intentie uitgesproken tot samenwerking op dit gebied. Aan de commissie zullen negen vertegenwoordigers deelnemen. Eén vertegenwoordiger namens de federatie Gooi & Eemland, één namens de federatie Randmeren, één namens POS, twee namens Waterschap Vallei & Eem, één namens de hengelsportverenigingen binnen Gooi & Eemland en maximaal drie 3 vertegenwoordigers namens de hengelsportverenigingen binnen Randmeren.

De VBC heeft geen wettelijke bevoegdheden. De huidige bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de hengelsportverenigingen blijven bestaan. Als er in de VBC besluiten aan de orde zijn, worden deze altijd teruggekoppeld naar de deelnemende partijen.

De volgende partijen zijn lid van de VBC: Hengelsportfederaties Randmeren en Gooi & Eemland, 14 hengelsportverenigingen (namelijk hsv Amersfoort, hsv De Snoekbaars, hsv Barneveld, hsv Flevo, hsv Hilversum, hsv De Hoge Hoek, hsv Hoop Op Geluk, hsv Lunteren, hsv Ons Genoegen, hsv Ons Plezier, hsv Renswoude, hsv De Rietvoorn, hsv De Voorn, hsv De Zwarte Schapen) en Waterschap Vallei & Eem. Wellicht sluiten op termijn nog meer hengelsportverengingen uit het gebied aan bij de VBC.

Visplannen
Sportvisserij Nederland en de Unie van Waterschappen geven het advies dat alle huurders van viswateren een visplan opstellen. Een visplan geeft informatie over het visstandbeheer, zoals `Welke visstand streef je na in welke watertypen' en `Wanneer en waar mag op welke soorten vis gevist worden'.

Waterschap Vallei & Eem heeft in de Keur geregeld dat iedereen die individueel viswater huurt van de gemeente of het waterschap, verplicht een visplan moet opstellen. Iedere houder van een visvergunning, ook al is het maar in één enkele beektraject, dient een visplan voor dat water te maken.
Voor de hengelsportverenigingen is deze verplichting niet in de Keur opgenomen. Zij hebben zelf belang bij het opstellen van een visplan en zullen daarom een visplan willen opstellen.

Lokale invulling
De Visstandbeheercommissie stelt een algemeen visplan op. De commissie adviseert ook over de lokale invulling van het visplan. Per hengelsportvereniging is het mogelijk lokale zaken aan het algemene visplan toe te voegen. Zo kan bijvoorbeeld worden aangegeven waar op welke vissoorten gevist mag worden op basis van de lokale mogelijkheden en andere functies van het viswater. Niet aangesloten hengelsportverenigingen en andere visrechthebbenden zullen zelf hun plan gaan opstellen.