NU'91

NU91 wil garantie brede kwalificatie van de opleidingen verzorgende en verpleegkundige
28-9-2007

In onderstaande brief naar de heer Van Gelder, voorzitter bestuur van Calibris LOB spreekt NU91 haar zorgen uit over de brede kwalificatie van opleiden in de praktijkcomponent in de nieuwe kwalificatiestructuur voor de opleidingen Verzorgende en Verpleegkundige.

Met de komst van de nieuwe kwalificatiestructuur voor de opleidingen Verpleegkunde en Verzorgen, in 1997, is de eis breed gekwalificeerd geĂŻntroduceerd. Dat wil zeggen dat de beroepsbeoefenaren beschikken over duurzame en wendbare kennis en vaardigheden waarmee zij in alle zorgsituaties (dus in alle settings binnen de gezondheidszorg) als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunnen gaan. In Gekwalificeerd voor de Toekomst (de eerste kwalificatiestructuur en eindtermen voor de verpleging en verzorging, 1996) zijn de eisen met betrekking tot de brede kwalificatie in de theorie en praktijk omschreven. De eisen zijn geformuleerd vanuit zowel een nationaal als Europees kader.

In de nieuwe Kwalificatiedossiers 2006-2007 (februari 2006) MBO-verpleegkundige en verzorgende staat de brede kwalificatie van de opleidingen in theorie omschreven. Het dossier geeft echter geen inzicht over de eisen om de brede kwalificatie in de praktijkcomponent te garanderen. In de bestuurscommissie Verpleging en Verzorging (2006) is dit onderwerp ter bespreking geagendeerd, maar dit is door de opheffing van deze commissie per 1 januari 2007 nooit uitgewerkt. In de publicaties die tot nu toe door Calibris zijn gepubliceerd wordt niet gesproken over de inrichting van de praktijkcomponent en de eisen die hierin gesteld worden.

NU91 vindt het noodzakelijk dat de brede kwalificatie van de opleidingen Verzorgende en Verpleegkundige gegarandeerd wordt. In zowel de BBL- als de BOL-opleidingen moeten leerlingen breed gekwalificeerd worden, voor het werken in alle settings: intramuraal, semi-muraal, extramuraal en transmuraal. Er zal beschreven moeten worden wat er in de praktijkcomponent minimaal aan bod moet komen en waar dit geleerd kan worden.

NU91 verzoekt u bovenstaand probleem onder de aandacht te brengen binnen uw bestuur en verwacht dat Calibris LOB haar verantwoordelijkheid neemt om te bewerkstelligen dat hierover afspraken worden gemaakt met de betrokken partijen en dat er concrete eisen op papier komen te staan.
Met vriendelijke groet,
Mevrouw Drs. M. Kempff
Voorzitter NU91
28-9-2007

NU91 wil garantie brede kwalificatie van de opleidingen verzorgende en verpleegkundige