Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Milieufederatie doet gemeenten aanbevelingen
Gemeenten kunnen megastal-proof worden

De komst van mega-veehouderijen leidt tot veel onrust bij omwonende boeren en burgers. Gemeenten hebben echter mogelijkheden op het gebied van ruimtelijke ordening om deze ontwikkeling aan te sturen. De Gelderse Milieufederatie doet hen een aantal aanbevelingen om hiervan gebruik te maken.
Nieuwvestiging van megastallen kan gekoppeld worden aan het opheffen van intensieve veehouderij elders. Ook kunnen er eisen worden gesteld aan de stallen, zoals de landschappelijke inpassing, afstand tot burgerwoningen en aansluiting bij de culturele identiteit van het gebied.

De laatste weken is er veel ophef ontstaan over aanvragen voor vestiging van zeer grote intensieve veehouderijen. Burgers vrezen dat de kwaliteit van de leefomgeving wordt geschaad door landschapsontsierende stallen, geurhinder en verkeersoverlast. Bij boeren bestaat de zorg dat de nieuwkomers de eigen ontwikkelingsruimte beperken. Er is bij de boeren wel sympathie voor het inplaatsen van bedrijven die elders moeten verdwijnen om knelpunten op het gebied van wonen of natuur op te lossen, maar niet voor `platte' nieuwvestiging van buitenaf zonder dat er sprake is van een verplaatsing.

De GMF is ook geen voorstander van megabedrijven, omdat deze leiden tot een verdergaande industrialisering van de landbouw. Ook wordt de leefbaarheid van het platteland aangetast. Gemeenten zouden megastal-proof moeten zijn: goed voorbereid op de komst van megastallen. Ruimtelijke ordening biedt gemeenten voldoende mogelijkheden om meer sturing te geven, door bestemmings- plannen te actualiseren. In een brief dd 3 oktober jl, verzonden aan de gemeenten, doet de GMF onder meer de volgende aanbevelingen:


1. Nieuwvestiging van een intensief veehouderijbedrijf (in een landbouwontwikkelingsgebied, LOG) wordt gekoppeld aan het opheffen van een intensieve veehouderij in een extensiveringsgebied in die regio. Stel een maximum aan het aantal vestigingslocaties;
2. Van voormalige agrarische locaties in extensiverings- en verwevingsgebieden wordt de milieu- vergunning ingetrokken en de bestemming aangepast. Daarmee wordt voorkomen dat deze locaties gebruikt kunnen worden om een intensieve veehouderij te hervestigen;
3. Aan nieuwvestiging of uitbreiding worden nadere eisen gesteld, zoals een goede landschappelijke inpassing, beeldkwaliteit van de stallen, afstanden tot burgerwoningen, etc.
4. De architectuur van het nieuwe gebouw moet de culturele identiteit van het gebied behouden of versterken. Dit kan worden geregeld in een welstandsparagraaf.

De brief aan de gemeenten alsook de volledige lijst met aanbevelingen treft u als bijlage aan.