VVD


4-10-2007

Europese Commissie komt met onthutsende cijfers over namaakproducten

Vandaag werden de resultaten van een onderzoek van de Europese Commissie naar namaakproducten gepresenteerd in het Europees Parlement. Hieruit bleek dat in 2006 70% meer namaakproducten door de douane in Europa onderschept zijn dan in 2005.

Van alle onderschepte nepartikelen kwam bijna 80% uit China. Het rapport toonde verder aan dat de grootste stijging voortkomt uit nagemaakte medicijnen. Uit de cijfers blijkt dat deze schaduwindustrie hard aangepakt moet worden. De namaakindustrie leidt niet alleen tot verlies van omzet voor bedrijven maar ook tot verlies van werkgelegenheid in Europa. Daarnaast komt de volksgezondheid in toenemende mate in gevaar door namaakmedicijnen. Manders: ''Vroeger waren het nephorloges, maar nu worden naast gevaarlijk speelgoed zelfs medicijnen nagemaakt. Deze ontwikkeling moet koste wat kost gestopt worden! ''.

Volgens de Europese Commissie moet er Europese wetgeving komen om de controles te verscherpen en af te stemmen op elkaar. De consumenten moeten beter letten op wat ze kopen, hoewel het soms niet mogelijk is om onderscheid te maken.

Vorig jaar stelde Manders voor om opzettelijke aanschaf van namaakproducten te criminaliseren en het te beschouwen als heling. Toen werd dat weggestemd omdat zijn collega's teveel denken aan een Lacoste T-shirt in plaats van een veel breder scala aan producten die onze gezondheid kunnen schaden. Het opzettelijk kopen van namaakproducten is te vergelijken met het kopen van een gestolen fiets.

''Elke vraag creëert zijn eigen aanbod. Zolang consumenten nagemaakte producten blijven kopen, zullen er bedrijven binnen en buiten Europa deze consumenten voorzien van deze producten. Een harde aanpak is dus snel gewenst in Europa en een zorgvuldige controle in China ook'', aldus Manders.