Ingezonden persbericht


Gelijke Kansen Tochten in Amsterdam van start

Woensdag 3 oktober heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van het boekje Gelijke Kansen Tochten tijdens een werkbezoek in Amsterdam in ontvangst genomen. E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, heeft de tochten samengesteld in het kader van het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen. Na de overhandiging liep de staatssecretaris met een aantal gasten een deel van de tocht die voor blinden en slechtzienden is gemaakt. De tochten die in het boekje beschreven staan leiden langs de belangrijkste plekken op het gebied van emancipatie en gelijke behandeling.

De bijeenkomst startte met bijdragen van onder andere Tineke de Nooij, projectleider Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen, Joan Ferrier, directeur E-Quality, en Carla van Buuren, samensteller van de tochten. Daarna reikte Joke Smit, die met haar blindengeleidehond meegeholpen heeft bij het tot stand komen van de speciale tocht die voor blinden en slechtzienden ontwikkeld is, het eerste boekje uit aan Ahmed Aboutaleb in de Westerkerk in Amsterdam. In zijn reactie benadrukte de staatssecretaris hoe belangrijk gelijke kansen zijn en dat diversiteit een samenleving kracht geeft.

Staatssecretaris op Gelijke Kansen Tocht

Samen met onder andere Joke Smits vertrok Ahmed Aboutaleb na de bijeenkomst om een deel van deze tocht te lopen. Bij het beeld van Anne Frank liet Joke Smits de staatssecretaris door hem van een geblindeerde bril te voorzien, ervaren hoe zij het beeld ervaart als blinde. De tocht vervolgde langs het homomonument, het Anne Frankhuis en het Anslohofje. Ook de andere gasten zijn in groepjes de tochten gaan lopen.

Estafettestokje overhandigd

Tijdens het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen staat in estafettevorm steeds één van de zes non-discriminatiegronden centraal. Joan Ferrier nam tijdens de bijeenkomst namens E-Quality het estafettestokje over van Jolande Sap van expertisecentrum LEEFtijd. De maand oktober zal in het teken staan van geslacht en etnische afstamming. Verschillende organisaties zoals het COC en Stichting Welzijn Doven Amsterdam openen in oktober hun deuren voor wandelaars en fietsers die een Gelijke Kansen Tocht volgen.

Er zijn twee wandeltochten en één fietstocht. Daarnaast is een wandeltocht verkrijgbaar in braille en in een audioversie die te beluisteren is op een geluidsdrager. Het boekje Gelijke Kansen Tochten is gratis te bestellen of te downloaden op www.e-quality.nl/gelijkekansentochten. Het is ook gratis verkrijgbaar bij de AKO boekhandel op Amsterdam Centraal Station.