Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 oktober 2007
Vragen van de leden Depla en Vos (PvdA) en de Wit (SP) aan de minister van Economische Zaken over het ontwijken van uitsluiting aanbesteding bouwopdrachten door bouwers die door fraude veroordeeld zijn.
1. Bent u op de hoogte van het artikel `BV's bouwers aangepast om veroordeling' in NRC d.d. 2-10-2007?
2. Herkent u het in dit artikel geschetste beeld dat veroordeelde bouwers de bedrijfsactiviteiten doorschuiven van naar een nieuwe vennootschap?
3. Onderschrijft u de conclusie van het artikel dat het `doorschuiven' naar deze nieuwe vennootschappen voornamelijk, zo niet uitsluitend, geschiedt ten einde in aanmerking te komen voor overheidsopdrachten?
4. Deelt u onze mening dat op deze wijze één van de doelstellingen van de nieuwe aanbestedingswet wordt omzeild, namelijk de integriteittoetsing van bedrijven om zo malafide bedrijven uit te sluiten van aanbestedingsprocedures ?
5. Bent u voornemens om in de verder uitwerking van de aanbestedingswet in AMVB's deze constructie tegen te gaan, bijvoorbeeld in de vorm van een integriteitbeding of natuurlijke personen ook te onderwerpen aan de integriteittoetsing?


---- --