Gemeente Utrecht


Gemeenteraadsvergadering 4 oktober 2006

Mondelinge vragen over het generaal pardon, ingediend door GroenLinks en PvdA

Met de pardonregeling gaat veel vreugde maar ook veel verdriet gepaard. Na de eerste dagen van geluk, komt nu ruimte voor boosheid, ontreddering dat het leven door jaren wachten kapot is gemaakt. Hoe zorgvuldig we de pardonregeling ook uitvoeren, het duurt nog één à twee jaar voordat de mensen uit het AZC eigen huisvesting hebben. Volgens het pardon akkoord moet het COA de AZC bewoners de mogelijkheid bieden voor inburgering en het vinden van werk.

GroenLinks en PvdA bereiken signalen dat nog niet helder is hoe dit gebeurt. Waar in het verleden mensen met een status alvast de mogelijkheid kregen om te beginnen aan een inburgeringtraject bij het ROC in Utrecht, is nu onduidelijk hoe de regeling eruit ziet voor een grote groep kandidaat pardonners.

GroenLinks en PvdA vinden het erg belangrijk dat de mensen - die na jaren wachten - een status krijgen weer hoop en perspectief kunnen krijgen en kunnen bouwen aan een toekomst.

Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college met GroenLinks en PvdA eens dat alle statushouders de kans moeten krijgen om direct na statusverlening te beginnen met inburgering, opleiding en werk, ook als ze nog niet 'uitgeplaatst' zijn?
2. Welke mogelijkheden worden er op dit moment geboden?
3. Indien dit nog niet helder is, is het college bereid om hier met spoed helderheid over te bieden? En wanneer kunnen wij dat verwachten?
4. Indien wel helder, wil het college dan hierover de communicatie verbeteren?


---- --


Gemeente Utrecht