Gemeente Groningen

donderdag 4 oktober 2007:
Jaime Ibanez winnaar George Verbergstipendium

Jaime Ibanez is de winnaar van het derde George Verbergstipendium. De prijs is uitgereikt door wethouder Jaap Dijkstra op dinsdag 2 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva. Het stipendium is onderdeel van Groningse Nieuwe, het programma waarmee de gemeente Groningen (jonge) talentvolle kunstenaars wil stimuleren.

George Verbergstipendium 2007
Het George Verbergstipendium werd in 2004 door het stadsbestuur in het leven geroepen naar aanleiding van het afscheid van de heer G.H.B. Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor veelbelovende beeldende kunstenaars. Studenten en pas afgestudeerden van de afstudeerrichting Autonome Beeldende Kunst van Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut kunnen zich voor het stipendium aanmelden. De winnaar wordt in staat gesteld om maximaal één jaar in Oost-Europa te verblijven, in een land naar keuze binnen de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen). Er hebben zich dit jaar vijf kandidaten voor het stipendium aangemeld. Een jury, bestaande uit Gusta Lebbink (Dean Academie Minerva/Frank Mohr Instituut), Leo Delfgaauw (Teamleider Autonome Beeldende Kunst Academie Minerva) en George Verberg (voormalig directeur N.V. Nederlandse Gasunie en de naamgever van het stipendium) heeft de inzendingen beoordeeld.

Jaime Ibanez voltooide in 2007 de studie Autonome Beeldende Kunst aan Academie Minerva, met als specialisatie beeldhouwen. Bij zijn recente afstuderen aan Academie Minerva heeft hij de aandacht op zich gevestigd met zijn, `primitieve animatiefilms': kleine filmische werkstukjes waarvoor de kunstenaar zelf alles heeft geschreven, getekend en ingesproken. Bij zijn examen heeft hij een animatiewerk ook live uitgevoerd. Ibanez wil een jaar door de Baltische Staten reizen om een voorstelling te kunnen maken. De voorstelling moet een mix worden van pantomime, stomme film, kinetische kunst en soundscape.

Na terugkomst presenteert Jaime Ibanez de resultaten van het buitenlandse verblijf in september 2008 in een daarvoor geschikte, publiek toegankelijke ruimte. Op dat moment vindt ook de uitreiking van het vierde stipendium plaats, waarvan het resultaat vervolgens weer in september 2009 zal worden getoond.