Belgische Federale Overheid


03-10-2007

Programma ter preventie van lage rugpijn op het werk

Rugklachten op het werk komen voor in de meeste bedrijfssectoren en bij zowat alle beroepen. Het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) lanceert een programma ter preventie van de lage rugpijn.

Dit preventieprogramma bevat een medisch luik en een ergonomische interventie. De medische hulp bestaat uit gratis revalidatiesessies (kinesitherapie, fysieke conditietraining, psychologische begeleiding). Het FBZ betaalt het remgeld van de revalidatie en komt tussen in de verplaatsingskosten.

Het ergonomisch luik van het programma omvat financiële hulp aan werkgevers die gunstige voorwaarden scheppen om hun werknemers terug aan de slag te laten gaan (opleiding voor een goede houding, evaluatie van de risico's ...).

Om te kunnen genieten van dit programma, moet u voldoen aan drie voorwaarden:

U bent arbeidsongeschikt sinds een bepaalde tijd (gewoonlijk tussen vier weken en drie maanden) wegens lage rugpijn of een operatie.

Uw bedrijfsarts moet van oordeel zijn dat u rugbelastend werk uitvoert.

U bent loontrekkende in de privésector of u bent tewerkgesteld in een provinciale of lokale overheidsdienst.

Het programma heeft twee essentiële doelstellingen: vermijden dat de rugpijn chronisch wordt en de werkomstandigheden van de betrokken werknemers verbeteren.

Alle informatie over het programma ter preventie van lage rugpijn, vindt u op de site van het Fonds voor de beroepsziekten.

Download de informatiefolder "Bent u arbeidsongeschikt wegens lage rugpijn?" (PDF, 2 p. - 174 kB)