Gemeente Lochem


'Nieuw gemeentehuis is hart van gemeente én burgers'

Foto van Wethouder Kreeft

Een nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg in Lochem kan uitgroeien tot het nieuwe hart van de gemeentelijke organisatie én van de burgers in de gemeente. "Het gemeentehuis is straks een centrale ontmoetingsplek voor alle burgers. Of je er nu komt voor een nieuw paspoort of om mee te discussiëren in een raadscommissie: iedereen moet er zich thuis voelen" zegt wethouder Gudrun Kreeft, die in het gemeentebestuur verantwoordelijk is voor de huisvesting van de gemeentelijke organisatie.

Burgemeester en wethouders besloten op 25 september dat huisvesting van de gemeente op één plek financieel het voordeligst is en organisatorisch het meest efficiënt. Daarbij sprak het gemeentebestuur de voorkeur uit voor nieuwbouw aan de Hanzeweg, waar nu al een deel van het gemeentehuis is gevestigd. "Dat lijkt voor sommigen misschien een onlogische plek: op een bedrijventerrein bij het Twentekanaal. De keuze voor de Hanzeweg hangt echter samen met de plannen 'Etalage naar de toekomst' in Lochem. Tussen de Noorderwal en het kanaal willen we een nieuw gebied ontwikkelen voor wonen en werken, met winkels en met een groene gordel met stadspark. Het nieuwe gemeentehuis kan bij die ontwikkeling als het vliegwiel fungeren. We hopen dat de provincie de ontwikkeling van dit gebied gaat toestaan."

Noodzakelijk

Volgens wethouder Kreeft is het hoe dan ook noodzakelijk dat de gemeente de huisvesting van de eigen organisatie aanpakt. "De bestaande situatie voldoet niet. Het is relatief duur om op verschillende plekken gehuisvest te zijn, met veel dubbele voorzieningen als kantines, grote entreehallen en meerdere trouwzalen. Uit vergelijkend onderzoek is gebleken dat om dergelijke redenen het aantal vierkante meters gemeentehuis per werkplek nu veel meer is dan gemiddeld bij soortgelijke gemeenten. De huidige huisvesting is bovendien niet meer van deze tijd en voldoet niet aan de mede door de raad geformuleerde eisen, waardoor nieuwbouw zakelijk gezien de beste keus is."

Het college heeft door een onafhankelijk adviesbureau laten uitrekenen wat voordeliger zou zijn: een ingrijpende renovatie en uitbreiding van de bestaande locaties, of nieuwbouw op één plek. Daaruit kwam dat nieuwbouw voordeliger is. Mede door een efficiencywinst is dat uiteindelijk ongeveer 4,5 ton per jaar goedkoper dan het laten renoveren en uitbreiden van de bestaande locaties. "We zijn straks dus niet alleen goedkoper uit, maar kunnen ook een nieuw gemeentehuis laten bouwen dat kwalitatief aan onze eisen voldoet: het nieuwe 'hart van de democratie', een prettige, toegankelijke plaats om naartoe te komen. En een plek waar we echt kunnen 'samen werken'. De afdelingen zitten bij elkaar wat efficiënter is. En we staan dan door een goede inrichting van het nieuwe gebouw goed in verbinding met de bevolking in onze gemeente. Dat zijn immers de mensen waar we het allemaal voor doen."

Uitstraling

Het 'samen werken' komt ook tot uiting in de mogelijkheid dat bijvoorbeeld de Schouwburg Lochem, bibliotheek De Graafschap, welzijnsorganisatie De Garve en de Muzehof voor de Kunsten zich in of bij het nieuwe gemeentehuis zouden kunnen vestigen. "We hebben daarover op verzoek van de gemeenteraad oriënterende gesprekken met die vier organisaties gehad. Die staan positief tegenover over dit idee. Een multifunctioneel centrum met meerdere partijen is een prachtige kans om het nieuw te ontwikkelen gebied bij het centrum van Lochem meer uitstraling te geven. Er is wel nader onderzoek nodig over hoe die gezamenlijke huisvesting tot stand zou moeten komen. Daarover zullen we nog heel wat gesprekken voeren, te beginnen op 4 oktober."

Biedt een nieuw gemeentehuis op tal van fronten kansen en voordelen, er kleeft ook een nadeel aan: Gorssel zal afscheid moeten nemen van 'haar' eigen gemeentehuis aan de Hoofdstraat. "Dat is het lastige als je in een fusiegemeente je organisatie op één plek gaat huisvesten. We gaan zorgvuldig kijken naar de mogelijkheden om de dienstverlening in Gorssel zo optimaal mogelijk te houden. Wij begrijpen als gemeentebestuur heel goed dat veel mensen uit de voormalige gemeente Gorssel behoefte hebben aan een gemeenteloket dicht bij huis. Een deel van de service kunnen we met digitale dienstverlening ondervangen, maar er blijven mensen die in Gorssel zelf een paspoort willen aanvragen. De vraag of dat gaat en in welke vorm, zullen we met de bewoners en belangenorganisaties bespreken."

Procedure

Het gemeentebestuur besprak het voorstel op 1 oktober al met de belangenorganisaties van de verschillende kernen waaruit de gemeente bestaat op de Dorpsradenbijeenkomst. Op 4 oktober is een gesprek met de eventuele anders huisvestingpartners zoals de schouwburg en welzijnsorganisaties. De gemeenteraad is op 18 oktober aan zet. Dan zal blijken of de gemeenteraad de keuze voor één nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg ook een goed idee vindt.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan worden de plannen verder uitgewerkt. Wethouder Kreeft hoopt dat het gemeentebestuur voor de zomer van 2008 met een uitgewerkt plan naar buiten kan komen. Daarna duurt het nog wel vier tot zes jaar voordat het gemeentehuis daadwerkelijk is gebouwd.

Van dertien locaties naar één

De gemeente had aanvankelijk dertien mogelijke locaties voor een nieuw gemeentehuis op het oog. Daarvan bleven er na een eerste selectie vijf over die als meest geschikt in aanmerking kwamen. Behalve de Hanzeweg en Stijgoord in Lochem betreft het de huidige locatie aan de Hoofdstraat in Gorssel, de Julianaweg in Lochem en het Markerinkterein nabij het station in Lochem.

Uit nader onderzoek bleken de locaties aan de Hanzeweg en Stijgoord in Lochem het meest geschikt. Hier is zowel voldoende ruimte - ook voor een combinatie met bijvoorbeeld schouwburg, kunstencentrum, bibliotheek of welzijnswerk - en is het realiseren van de plannen relatief snel mogelijk. Aangezien de Hanzeweg het dichtst tegen het huidige centrum van Lochem aanligt, is dit de voorkeurslocatie van het gemeentebestuur geworden, mits de provincie toestaat dat het hele gebied tussen de Noorderwal en het kanaal een facelift krijgt.

Overigens komen de twee buitendiensten van de gemeente niet in of bij het nieuwe gemeentehuis. In Gorssel blijft die aan de Hoofdstraat. In Lochem komt een nieuwe gemeentewerf aan de Hanzeweg of op Exel Tol.