Senternovem


04-10-2007 | Point One missie naar China geslaagd

Een delegatie van het innovatieprogramma Point One is vijf dagen in China geweest. De delegatie bestond uit bedrijven en instellingen onder leiding van Hans Bakker, manager innovatieprogramma's bij SenterNovem.

"Het was indrukwekkend", zegt hij enthousiast. "We hebben met veel partijen gesproken: universiteiten, bedrijven, ministeries en provinciale overheden." In vijf dagen heeft de delegatie vier steden bezocht: Beijing, Sjanghai, Shenzhen en Hong Kong. "Het was intensief: vergaderzaal in, vergaderzaal uit. Maar het was zeer de moeite waard."

Tijdens de verkennende missie zijn Bakker cum suis op zoek gegaan naar de ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie en embedded systemen, de kansen en mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling van human capital. "Er zijn zeker mogelijkheden, daar ben ik na deze missie van overtuigd", zegt hij. Point One gaat deze mogelijkheden nu op een rij zetten en een strategie uitwerken om samenwerking te realiseren.

Van fabriek naar kennisland
China investeert enorm in technologie en kennis, zegt Bakker. "Van een fabriek transformeert het land naar een kennisland. Die slag zijn ze nu echt aan het maken en dat is duidelijk te zien. Maar de Chinezen kunnen het niet alleen, om die ontwikkeling tot een succes te maken hebben ze kennis uit het buitenland nodig. Je ziet bijvoorbeeld dat Chinezen uit Sillicon Valley terugkeren naar China."

Ook voor Nederland biedt China kansen, meent Bakker. "Nederland is een van de grootste investeerders in China. ASML, Philips en de Technische Universiteit Delft zijn daar bekend en nemen een goede positie in. De Chinezen vinden het interessant wat Nederland met Point One neerzet. Dat biedt ingangen. Maar je moet er snel bij zijn. De bedrijven, kennisinstellingen en het MKB binnen Point One zijn zich daarvan bewust. Andersom is Nederland voor Chinese bedrijven en kenniswerkers interessant. Nederland is immers een van de drie excellente gebieden in Europa voor nano-elektronica en embedded systems."