Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 4 oktober 2007

Tilburgse theologen begeleiden promovendi in Zuid-Afrika

Subsidie voor samenwerkingsproject over heilige plaatsen

De onderzoeksgroep Liturgische en rituele studies van de Universiteit van Tilburg heeft subsidie verworven voor een samenwerkingsproject met voormalig 'zwarte' universiteiten in Zuid-Afrika. Zij gaan promovendi begeleiden die de rol van heilige plaatsen in Zuid-Afrika onderzoeken. Het onderzoek sluit aan bij het lopende onderzoek van het Tilburgse Departement Religiewetenschappen en Theologie.

Samen met de hoogleraar Philip Nel van de Universiteit van die Vrijstaat in Bloemfontein gaan de Tilburgse hoogleraren Paul Post en Wouter van Beek vier promotieprojecten begeleiden over heilige plaatsen in Zuid Afrika. De projecten worden uitgevoerd door Zuid-Afrikanen. Centraal staat de Mothulenggrot aan de voet van de Drakensbergen. Na een inventarisatie van heilige plaatsen, bestuderen de onderzoekers de eigendomsproblematiek ervan (de grotten liggen doorgaans op privé-terrein), de interactie tussen de diverse religieuze groepen, pelgrimage naar de grotten en de thematiek van het heilige water. Het project draagt de titel Communities in communion: Religious integration in South African sacred places in forming the new South African identity.
Het onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd in Zuid-Afrika, maar de verdediging van de proefschriften en een deel van de begeleiding vindt plaats in Tilburg. Het samenwerkingsproject maakt deel uit van het South African Netherlands Programme for Alternative Development (SANPAD), dat gefinancierd wordt door Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma richt zich op het ontwikkelen van wetenschappelijk potentieel aan voormalig 'zwarte' universiteiten in Zuid Afrika.

Het ligt in de bedoeling dit project vanuit de Universiteit van Tilburg aan te vullen met Nederlandse promovendi, die een andere culturele context en aldus een belangrijk vergelijkend element inbrengen. Het project sluit aan bij lopende Tilburgse onderzoek Holy ground, gefinancierd door NWO, en bij andere op projecten rond 'gelocaliseerde religie'.