TenneT


Start NorNed verwacht in tweede helft November

04-10-2007 De elektriciteitshandel over de NorNed-interconnector tussen Noorwegen en Nederland start volgens nieuwe planning in de tweede helft van November. Dat is later dan eerdere schattingen, maar eerder dan de oorspronkelijke planning van 1 januari 2008.

Het laatste deel van de kabel is afgelopen week gelegd. Het kabelleggen heeft enkele weken vertraging opgelopen door slechte weersomstandigheden in de Noordzee in september. De laatste werkzaamheden voor de aanleg van de kabel bestaan uit het maken van drie joints waarbij kabeleinden op zee aan elkaar worden verbonden. Ondanks het slechte weer is de verwachting dat de eerste van de drie joints deze week kan worden afgerond. Volgens planning kunnen alle joints medio oktober zijn gemaakt, hoewel de werkzaamheden weersafhankelijk blijven. Aansluitend zal de kabelverbinding volledig worden getest.

De NorNed gelijkstroom hoogspanningsverbinding wordt getest om zo een betrouwbare infrastructuur voor de markt te kunnen realiseren. Het testprogramma bestaat uit een laagvermogentest en aansluitend een hoogvermogenstoets. De laagvermogenstest toetst de basisfunctionaliteit van de NorNed kabel. De hoogvermogenstoets dient om een stabiele infrastructuur en gecontroleerde 700 MW transmissie te borgen. Via de websites van TenneT, Statnett en de onlangs gelanceerde website http://www.norned-auction.org/ zal meer informatie over het testen en de startdatum verstrekt worden.