Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 oktober 2007

Vragen van de leden Crone en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over de overname van Orange door T-Mobile


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de overname van Orange door T-Mobile, en het daardoor ontstaan van een tripolie op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie?
* Deelt u de mening van de auteur dat door de verminderde concurrentie de consument de komende jaren duurder uit zal zijn, en dat bijvoorbeeld de gratis mobiele telefoons zullen worden geschrapt?
* Hoe beoordeelt u de gevolgen voor de markt voor mobiele telecommunicatie van de overname van Orange door T-Mobile?
* Bent u het met deze leden eens dat op elke markt gestreefd moet worden naar het voorkomen van oligopolies en dat derhalve de reductie van het aantal aanbieders op de markt voor mobiele telefonie onwenselijk is?
* Waarom is deze overname slechts beoordeeld door de Europese Commissie en niet door de NMa?
* Hoe kunt u bevorderen dat ook nog een beoordeling door de NMa plaats zal vinden in de vorm van een concentratietoets?
* Is de huidige Mededingingswet toereikend voor het tegengaan van (de negatieve effecten van) oligopolies?
* Is het waar dat sinds de oprichting van de NMa in 1998 slechts een handjevol fusies en overnames door de NMa zijn tegengehouden?
* Biedt de Mededingingswet de NMa wel voldoende mogelijkheden om een effectief concentratietoezicht te houden? Zo ja, waarom treedt de NMa dan zo zelden daadwerkelijk op tegen concentratie? Zo nee, welke verbetermogelijkheden ziet u?
* Is het waar dat de boete voor het ontduiken van de concentratietoets (ca. 20.000 euro) veel te laag is in vergelijking tot de grote financiële belangen die een rol spelen? Hoe kunt u bevorderen dat deze boete wordt verhoogd?

FD, Bartjens, "En toen waren er drie", blz. 11

FD, Bartjens, "En toen waren er drie", blz. 11