Gemeente Hilversum

Woonlasten voor inwoners stijgen nauwelijks

4 oktober 2007
Komend jaar zullen de woonlasten voor de inwoners van Hilversum nauwelijks stijgen. De onroerend zaakbelasting voor woningen stijgt met 2,5%. Voor niet woningen stijgt dit met 3%. Het tarief voor rioolrecht stijgt met 1,7%. Het rioolrecht wordt gebruikt om de kosten te dekken die de gemeente maakt voor de gemeentelijke riolering. Het tarief voor de afvalstoffenheffing blijft gelijk aan het tarief van vorig jaar. De tarieven voor de parkeervergunningen blijven gelijk aan vorig jaar. In totaal betekent dit dat de woonlasten stijgen van 0,7 tot 1,2%, afhankelijk of men een koop/huur- huis en/of parkeervergunning heeft. Jaarlijks in de aanloop naar de behandeling van de gemeentebegroting worden de gemeentelijke tarieven vastgesteld. Het gaat onder meer om de parkeerbelasting, de tarieven voor parkeervergunningen en parkeerautomaten, hondenbelasting, precario en de marktgelden. De marktgelden zullen niet worden verhoogd totdat het nieuwe marktplein is ingericht. De overige aanpassingen in tarieven voor 2008 volgen grotendeels de inflatiecorrectie van 2,5%.

Parkeerbelasting en parkeervergunningen
Belastingplicht geldt als bij apparatuur niet of te weinig wordt betaald voor het parkeren. De tarieven op het maaiveld (parkeerautomaten) en de tarieven voor vergunningen blijven gelijk aan 2007. Deze zogenaamde naheffingsaanslag, parkeerboete, is gesteld op EUR 49,--. Dat is één euro duurder dan vorig jaar. Daarnaast zullen er in 2008 een tweetal nieuwe vergunningen hun intrede doen. Het betreft de vrijwilligersvergunning. Deze vergunning geldt speciaal voor vrijwilligers die werkzaam zijn bij een instelling die gevestigd is in de schil of de buitenschil. Het tarief per uur zal voor hen EUR 0.55 bedragen. Daarnaast komen er gratis tijdelijke vergunningen. Dit zijn plaatsen die vrijvallen doordat bijvoorbeeld een auto met vergunning voor reparatie weg is of iemand een vervangend voertuig heeft. Deze vergunning wordt dan tijdelijk ingeleverd, zodat anderen er gebruik van kunnen maken.

Hondenbelasting
Inwoners van Hilversum die in het bezit zijn van een hond, betalen daarvoor hondenbelasting. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het aantal honden dat iemand heeft. Het tarief voor de eerste hond is EUR 75,36, tweede hond EUR 143,76 en daarboven EUR 197,04 per hond. Kennels betalen in 2008 EUR 219,48. Voor 2008 is afgesproken dat er een inflatiecorrectie wordt toegepast. Dat betekent dat de tarieven stijgen met 2,5%.

Precariobelasting
In de verordening precariobelasting staan alle tarieven vermeld die betrekking hebben op voorwerpen onder, op of boven gemeentegrond. Gedacht kan worden aan bouwmaterialen, leidingen, kabels en buizen, terrassen en zonneschermen. De tarieven zijn ten opzichte 2007 verhoogd met een inflatiecorrectie van 2,5%.

Brandweerrechten
De brandweer maakt soms kosten die niet te maken hebben met het bestrijden van een ramp of brand of het bestrijden van gevaar voor mens en dier. Om die kosten te kunnen dekken, worden er brandweerrechten geheven. De rechten hebben betrekking op wacht- en controlediensten. Op basis van de loonontwikkeling stijgen de tarieven dit jaar met 5% ten opzichte van 2007. Het bedrag wordt dan EUR 36,25.

Havengeld
De inkomsten van havengeld bestaan uit de liggelden van woonboten en de liggelden voor de vracht- en recreatievaart. Het streven is om te komen tot kostendekkende tarieven. Doordat zowel beroeps- als pleziervaart steeds minder gebruik maakt van de haven, wordt dit nog niet gerealiseerd. De tarieven zullen voor 2008 dan ook worden aangepast met de inflatiecorrectie van 2,5%.

Leges
Als inwoners van Hilversum diensten van de gemeente aanvragen of laten aanvragen, moeten daar leges voor worden betaald. Die diensten kunnen bijvoorbeeld zijn: het afgeven van stukken en vergunningen, het voltrekken van een huwelijk of het verkrijgen van reisdocumenten. Het tarief is afhankelijk van de dienst die wordt afgenomen. De meeste leges stijgen met de inflatiecorrectie van 2,5%.