Gemeente Hilversum

Prinsjesdag in het klein: Hilversum doet het goed

4 oktober 2007
Op 24 en 25 oktober bespreken de gezamenlijke raadscommissies van de gemeente Hilversum de begroting voor 2008. Het college van burgemeester en wethouders (b. en w.) heeft alle mogelijke inkomsten en uitgaven op een rij gezet en doorgerekend. Sinds april 2006 is er een college van PvdA, CDA, D66 en SP. Zij hebben samen een collegeprogramma opgesteld. In de begroting maken zij een financiële vertaling van het collegeprogramma en brengen daarmee focus op de wensen die in het collegeprogramma staan. Hilversum doet het goed. Dat zegt Karin Walters. Zij is wethouder Financiën en past op de Hilversumse centen. Walters legt uit welke speerpunten in het huishoudboekje van Hilversum zijn opgenomen voor het komend jaar en wat Hilversummers daar aan hebben.

"Een begroting is een schatting van wat de gemeente uitgeeft en wat de gemeente binnen krijgt. En het gaat er dan om dat we het geld zo verdelen dat alle gemeentelijke taken worden uitgevoerd. Denk aan de uitgifte van paspoorten, het verlenen van bouwvergunningen, het vernieuwen van schoolgebouwen en het onderhoud van het riool. Dat zijn taken die we moeten uitvoeren. Daarbovenop gaat het ook om zaken die we wíllen doen, zaken waar Hilversummers behoefte aan hebben," vertelt Walters. "Bij de samenstelling van de begroting hebben we ook te maken met informatie uit de rijksbegroting. Als we die hebben, weten we pas zeker wat we echt krijgen", vervolgt Walters. "Dan moet je nog eens naar je begroting, je voorspelling, kijken. Heb je meer of juist minder te verdelen? Dat is een kwestie van keuzes maken."

De juiste keuzes
Het college voelt zich gesterkt in haar koers omdat het bestuursakkoord, gesloten tussen het nieuwe kabinet en de gemeenten, inhoudelijk past op de keuzes die Hilversum al in haar eigen collegeprogramma maakte. "Dat is als het ware een bevestiging dat we voor de Hilversummers werken aan aandachtsgebieden die ook in de rest van Nederland van belang zijn." In dat Hilversumse collegeprogramma staat dat Hilversum inzet op 'sociaal sterk' en 'financieel solide'. Gaat dat wel samen? "Dat gaat zeker samen. Dat merk je echt aan deze begroting", zegt de wethouder met een glimlach. "Mensen denken vaak dat sociaal duur is, maar het hoeft echt niet superduur te zijn. Neem bijvoorbeeld gratis openbaar vervoer. Daar gaan we nu een experiment mee doen. Dat is een extra pluspunt voor mensen met minder inkomen en het is echt haalbaar. Het is een kwestie van het geld verdelen, goed omgaan met dat wat je hebt."

Wat doet u met mijn geld?
"De gemeente is flink aan de slag in Hilversum", meent de wethouder. "En dat kunnen de Hilversummers ook zien. Als ze gaan zwemmen in het vernieuwde zwembad De Lieberg, of films kijken in het nieuwe filmtheater. Maar ook aan de gloednieuwe brandweerkazerne. Dat wordt straks allemaal opgeleverd. Maar we kunnen het ook zien aan de verbetering van de wegen. Daar heb je nu last van, maar straks hebben we een betere doorstroom." Het zijn tastbare zaken die uit deze begroting zullen voortvloeien. Maar het gaat niet alleen over gebouwen. "Het gaat ook over dienstverlening", vervolgt Walters. "Wat mag ik van mijn gemeente verwachten? Dat is een belangrijke vraag en daarin willen we vooral het sociale aspect belichten", zegt Walters. De wethouder heeft ook Sociale Zaken in haar portefeuille en legt uit: "Goede ondersteuning is belangrijk. Denk aan het Wonen-Welzijn-Zorgloket. En aan het nieuwe informatieloket sociale zaken, dat we gaan opzetten. Het sluit aan bij de wens om een socialer Hilversum te bouwen. We willen meer doen voor mensen die moeilijk rondkomen. De kwetsbaren in onze samenleving, mensen die bijvoorbeeld moeten rondkomen van alleen een AOW, of mensen die extra zorg nodig hebben. Ook in de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling). Met de mensen samen willen we de voorzieningen voor gehandicapten of ouderen verbeteren, bijvoorbeeld de thuiszorg."

Nieuwe impulsen voor 2008
De wethouder benoemt drie belangrijke punten in de begroting voor 2008. "We willen de jeugd bijstaan in alle uitdagingen die ze tegenkomen. Riskant alcoholgebruik, bijvoorbeeld. Daarmee zijn we al begonnen met voorlichting aan ouders. Want kennis helpt daarin. Maar we willen ook Centra voor Jeugd en Gezin opzetten. Daar staat het kabinet ook voor. We maken nu plannen om dat echt te realiseren. Daar krijgen we ook geld voor van het rijk en je vindt het terug op deze begroting."

"Wijkverbetering is een tweede punt. Nieuw in deze begroting is particuliere woningverbetering in de wijk Over 't Spoor. We hebben extra geld gevonden voor particuliere woningverbetering. Dat betekent dat mensen die hun eigen huis opknappen van de gemeente een goedkope lening kunnen krijgen". Geld gevonden? "Door te schuiven", legt Walters uit. "In de Zomernota, die toch het eerste idee geeft van de begroting, hadden we hier nog geen financiële ruimte voor. We zijn gaan schuiven. En we hebben voor wijkverbetering ook extra geld gekregen van het rijk."

Het derde speerpunt voor 2008 is armoedebestrijding. Walters geeft aan dat er extra geld is voor schuldhulpverlening en ook voor de bijzondere bijstand wordt extra geld vrijgemaakt. "Dat willen we laten aansluiten bij het bestuursakkoord. Dat zegt bijvoorbeeld: extra aandacht voor schuldhulpverlening. Daarom starten we met een dagelijks spreekuur hiervoor."

Wat kost dat?
"Eigenlijk willen mensen vaak alleen weten wat onze plannen hen gaan kosten," zegt Walters. "Het gaat hen om koopkracht. Dat is net als met Prinsjesdag op landelijk niveau. We proberen dan ook voorzichtig om te gaan met het geld van de inwoners. Het bekend maken van onze begroting is eigenlijk een kleine prinsjesdag."
Wat merken de Hilversummers van deze nieuwe begroting in hun portemonnee? "Heel weinig, net als vorig jaar gaat de afrekening op de woninglastennota nauwelijks omhoog. Want de woonkosten stijgen minder dan het inflatieniveau. Dat zit als volgt: De Onroerend Zaak Belasting stijgt met 2,5 procent, het rioolrecht met 1,7 en de afvalstoffenheffing blijft gelijk, net als de parkeervergunningen. Dan hebben we het in totaal over een stijging van 0,7 - 1,2 procent, afhankelijk of je een koop- of huurhuis en/of parkeervergunning hebt. Dat is heel keurig", besluit Walters haar berekening tevreden.

Financieel sluitend
Ook voor de lange termijn verwacht Walters een positief beeld. "In de begroting staat altijd een meerjarenraming en daarin blijven we aan de positieve kant. We hebben een financieel sluitend beeld", legt de wethouder uit. "Dat wil zeggen dat we kijken naar de komende vier jaar en dat we in alle jaren positief uitkomen. Althans, alleen voor 2010 is er een heel klein minnetje. Maar daar ik me geen zorgen over, want we hebben nog twee jaar om daar wat aan te doen. We houden het in de gaten en proberen samen met ambtenaren risico's in beeld te krijgen. Dan kunnen we samen oplossingen verzinnen en tijdig geld apart zetten." Op de vraag of er zaken op de begroting zijn die eigenlijk meer aandacht hadden moeten krijgen, denkt ze even na en zegt dan weloverwogen "nee". "Ik denk even aan sport, dat is ook belangrijk. We werken nu hard aan een integraal sportbeleid, maar af is nog niet af. Voor die ontwikkeling moeten we de komende jaren nog geld vrij maken.."

Trots
Walters geeft aan dat Hilversum in hoog tempo uitvoert wat er is afgesproken in het collegeprogramma. "Er gebeurt veel en we blijven veel doen. Dat vind ik ook leuk. Want dan kun je uitleggen wat je met het geld doet, je kunt er naar wijzen. Zoals nieuwe scholen bouwen in de Meent, maar ook het opknappen van bestaande scholen. Waar ik zelf heel blij mee ben, is dat we weer een intercitystation worden. In december gaat het gebeuren. Dat is echt een goede ontwikkeling voor deze stad" zegt de wethouder enthousiast. "En het sluit mooi aan bij de mooie tunnel die we onder het station door leggen. De ontwikkeling van Hilversum gaat in rap tempo verder en in 2008 kun je dat echt zien". Is ze trots op deze begroting? Daar moet Walters even over nadenken, en zegt dan volmondig: "Ja, ik ben trots op het stabiele beeld. In een college moeten alle wethouders aan bod komen om de wensen uit hun portefeuilles te realiseren. We voeren die plannen in hoog tempo uit. Als het dan ook nog lukt om de financiën op orde te houden, dan doen we het goed en daar ben ik eigenlijk best wel blij mee", besluit Walters

Voornemens van het college in begroting 2008
In de begroting voor 2008 staan onder meer de volgende voornemens:

Veiligheid


* Alle wijken in Hilversum krijgen of hebben wijkveiligheidsplannen.
* Hilversum besteedt veel aandacht aan de regionalisering van de brandweer en de gemeentelijke rampenbestrijding. Ook bouwt Hilversum een nieuwe brandweerkazerne. Deze is in 2008 klaar.
* Voor nazorg voor veelplegers en ex-gedetineerden is vanaf 2008 EUR 35.000,- te besteden.

Jeugd en gezin


* Meer aandacht voor jeugdbeleid via het programma Jeugd en meedoen. Hilversum stelt daarvoor EUR 50.000,- beschikbaar.
* Ontwikkeling van een integrale aanpak tegen riskant alcoholgebruik onder jongeren. En ondersteuning van initiatieven voor ontwikkeling Brede Scholen uit de bestemmingsreserve kinderopvang.
* Meer speelplekken in ISV-wijken realiseren (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing).

* Nog in ontwikkeling is de inrichting van Centra voor jeugd en gezin. Daarom zet Hilversum daarvoor tot 2011 EUR 600.000,- apart in de meerjarenraming.

Wonen, wijken en integratie


* Bureau wijkzaken gestart in 2007. Voor 2008 trekt Hilversum er EUR 155.000 voor uit.

* Investeringen in de ontwikkeling en realisatie van woondienstenzones in de stedelijke vernieuwingsprojecten.
* Voor particuliere woningverbetering Over 't Spoor reserveert de gemeente EUR 353.000,-

* Stadsvernieuwing: De Liebergen (Dudok revisited) en de te realiseren woonwijk op het REGEV-terrein (Villa Industria).
* Aanpak herstructurering van Hilversum Noord en het Riebeeckkwartier (beide ISV-wijken).

Participatie, armoedebestrijding en schuldhulpverlening


* Er is geld vrijgemaakt om in de komende jaren goedkope leningen te verstrekken aan 400 huiseigenaren.

* Instellen van een spreekuur voor schuldhulpverlening.
* Opzet van een informatieloket sociale zaken.
* Voor preventie en verruiming van schuldhulpverlening is elk jaar EUR 100.000,- beschikbaar.

* Jaarlijks is er EUR 75.000 euro extra voor het uitbreiden van de regelingen voor inwoners die moeilijk rondkomen.
* Versterking van de aanpak om mensen snel aan een baan te helpen en verbetering van samenwerking met ketenpartners CWI en UWV.

Maatschappelijke ondersteuning


* Inzet bij de invoering Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) om te voorkomen dat mensen er in zorg en inkomen op achteruit gaan.
* Dienstverlening optimaliseren via het Wonen Welzijn Zorg Loket aan de Larenseweg.

Onderwijs


* In 2008 wordt de nieuwe combinatieschool in Noord gebouwd, naast het Vierkerkenhuis.

* Ook wordt de nieuwbouw van de Annie M.G. Schmidtschool en de Gooise Praktijkschool voltooid.