Time : 11:56:14
Date : 04 October 2007
Sender Name: VREG

De website van de VREG, www.vreg.be, krijgt het AnySurferlabel

De website van de VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, heeft het AnySurferlabel ontvangen. AnySurfer is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar - ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen, en voor wie een auditieve of motorische handicap heeft. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een gsm of zakcomputer. De vuistregels die een website toegankelijk maken voor mensen met een functiebeperking, maken de website ook voor alle andere bezoekers gebruiksvriendelijker en bruikbaarder in iedere webbrowser.

In september ontving de VREG-website het AnySurferlabel. Door het label te behalen anticipeert de VREG op de verplichting die de Vlaamse overheid zichzelf hierover heeft opgelegd. AnySurfer is de naam van een nieuw kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn - ook voor mensen met een functiebeperking. Slechtzienden, blinden en ouderen ervaren online het vaakst problemen, maar AnySurfer bewaakt ook de toegankelijkheid voor internetgebruikers met motorische en auditieve beperkingen.

De VREG-website kreeg sinds januari 2007 al bijna 400.000 bezoekers. Uit de resultaten van de recentste VREG-enquête (afgenomen in juli-augustus 2007) bij huishoudelijke afnemers in Vlaanderen blijkt dat de VREG-website niet alleen door steeds meer bezoekers geraadpleegd wordt, maar ook zeer gewaardeerd wordt. De inhoud van de website wordt door 75% van de bezoekers als duidelijk beoordeeld, 78% vindt de informatie op de website nuttig. Voor een overheidswebsite met als doel de bezoekers objectieve informatie te bezorgen, is het ook belangrijk om als betrouwbaar beoordeeld te worden. Op dat criterium scoort de VREG-website zelfs 79% bij de Vlaamse gezinnen. De naamsbekendheid van de VREG is eveneens aanzienlijk gestegen, tot 31%. De lancering van de nieuwe VREG-website in het begin van het jaar, die ondersteund werd door korte tv-spots op Eén en Canvas, heeft daar zeker toe bijgedragen.

Het verkrijgen van het Anysurferlabel is het sluitstuk van de vernieuwing van de VREG-website. De website is de speerpunt van de VREG-communicatie. De inzet was dan ook ambitieus: de vernieuwde website moet alle energieafnemers in Vlaanderen objectieve, begrijpelijke en aangepaste informatie bieden.

Wat vindt u op de VREG-website? Via de website kunt u onder meer:
*prijzen en leveringsvoorwaarden van alle energieleveranciers objectief vergelijken;

*de contactgegevens van alle erkende energieleveranciers vinden;
*gemakkelijk opzoeken wie uw netbeheerder is via uw postcode;
*informatie raadplegen over sociale maatregelen;
*informatie raadplegen over de procedure bij een verhuizing.

Om het de bezoeker zo eenvoudig mogelijk te maken vlug en efficiënt informatie over de energiemarkt te vinden, biedt de startpagina van 'Privé' een innovatief navigatie-instrument. Aan de hand van een grafische en aanklikbare 'levensloop', waarin alle stappen opgenomen zijn van het aansluiten, over het kiezen van een leverancier, het sluiten van een contract, meteropnames en facturatie, tot het formuleren van een klacht, kan de websitebezoeker heel snel de voor hem relevante informatie terugvinden. Ook de inhoud van de pagina's werd aangepast aan de beter uitgewerkte doelgroepbenadering.

Sterke punten van de vernieuwde VREG-website zijn:
*betere doelgroepinformatie (voor gezinnen, zelfstandigen en kmo's, bedrijven en overheden);

*verbeterde navigatiestructuur en overzichtelijkheid;
*hedendaagse vormgeving en kleurgebruik;

*volledige copywriting, met aangepaste teksten voor iedere doelgroep.

Bereken uw voordeel op de VREG-website De grote publiekstrekker op de VREG-website blijft de leveranciersvergelijking. Daarmee kan de websitebezoeker een
objectieve vergelijking van de voorwaarden en prijzen maken op basis van persoonlijke gegevens: verbruik, tellers, gezinssituatie, woonplaats. Er worden zo'n 160.000 berekeningen per jaar mee uitgevoerd.

De leveranciersvergelijking past in de e-governmentbenadering: het gebruik van elektronische hulpmiddelen door de overheid (government) om de burgers en bedrijven beter bij te staan. Het blad Clickx noemde de leveranciersvergelijking in zijn e-gov-test erg handig.

Niet iedereen heeft toegang tot het internet De website wint aan belang als informatiekanaal, omdat de Vlaamse internetgebruikers steeds meer het profiel van de Vlaamse burgers weerspiegelen. Nu hebben ook mensen met een functiebeperking toegang tot praktische en objectieve informatie over de energiemarkt in Vlaanderen. Toch heeft nog altijd een belangrijk deel van de gezinnen en bedrijven geen toegang tot het web. De VREG biedt daarom nog steeds haar dienstverlening telefonisch aan. Via het VREG-telefoonnummer 02 553 13 53 kan een leveranciersvergelijking aangevraagd worden. Het resultaat van de berekening wordt per post of fax bezorgd. Daarnaast kunnen de contactgegevens van de leveranciers opgevraagd worden, kan nagegaan worden wie de netbeheerder in een bepaalde regio is en kunnen verhuis- en andere folders aangevraagd worden.

Nota aan de redacteurs:

1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) is verantwoordelijk voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. De VREG wil de Vlaamse afnemers bijstaan om de mogelijkheden van de vrije energiemarkt te leren kennen en hun weg te vinden op de markt. Ze volgt de ontwikkelingen van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse Regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.


2. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt kunt u het best onze website bekijken: www.vreg.be.


3. U vindt de leveranciersvergelijking van de VREG in de rubriek: Privé, Kiezen leverancier, Vergelijk de leveranciers of rechtstreeks op:
http://www.vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/03_vergelijk.asp

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

André Pictoel, gedelegeerd bestuurder VREG
Tel.: 02 553 13 79
E-mail: andre.pictoel@vreg.be

URL: http://www.vreg.be.