Gemeente Almelo

Reconstructie kruising Weezebeeksingel Buitenhaven Oost

4 oktober 2007 - Op maandag 1 oktober start de Gemeente met de reconstructie van de kruising Weezebeeksingel-Buitenhaven Oost.

Wat en waarom
Binnen de gemeente Almelo staat de kruising
Weezebeeksingel/Buitenhaven bekend als een gevaarlijke kruising. Deze is door de Provincie Overijssel benoemd als een zogenaamde blackspot. Jaarlijks vinden hier bovengemiddeld veel (letsel)ongevallen plaats. Het team Ruimtelijke Ontwikkeling heeft een plan uitgewerkt voor reconstructie van deze kruising waardoor de verkeersveiligheid verbeterd wordt en de hiervoor beschreven (conflict)situatie niet meer voor kan komen. Daartoe wordt de kruising tevens voorzien van verkeerlichten.

Wanneer
In verband met de werkzaamheden aan de Rijksweg 35 (RW 35) wordt gedurende de periode week 40-42 de Wierdensebrug afgesloten. Tijdens deze periode zal er minder verkeer gebruik maken van de Weezebeeksingel. Daarom worden in deze periode ook de reconstructiewerkzaamheden aan de kruising uitgevoerd. De aannemer Reef infra BV zal de werkzaamheden voor gemeente Almelo uitvoeren.

Tijdsduur
De werkzaamheden nemen in totaal ca. 5-6 weken in beslag, afhankelijk van de weersomstandigheden. In week 39 worden reeds enige voorbereidende maatregelen getroffen (verkeersmaatregelen en uitzetwerkzaamheden). Week 40-42 wordt de kruising aangepast. In week 44 (dinsdag 30 oktober) zal de Weezebeeksingel mogelijk voor ca. 4 uur geheel worden afgesloten om op een verantwoorde wijze een portaal met verkeerslichten te kunnen plaatsen. Deze gehele afsluiting van de Weezebeeksingel zal zo veel mogelijk in de verkeersluwe uren plaatsvinden

Gevolgen voor het verkeer
Om de werkzaamheden aan de kruising uit te voeren wordt het doorgaande gemotoriseerde verkeer over de Weezebeeksingel met name in week 40-42 tijdelijk via andere rijstroken geleid. Daartoe wordt een 50 km/h en deels 30 km/h snelheidsbeperking ingesteld. Dit zal in de spits tot stremmingen leiden.

De Buitenhaven Oostzijde zal in week 41 en in week 42 voor ca. 2 dagen uitsluitend via een omleiding (Schuilenburglaan Grintweg) bereikbaar zijn. De Knibbeldijk is in week 40-42 voor een groot deel ook alleen via een omleidingroute bereikbaar. De praktijk leert dat weggebruikers die lokaal bekend zijn nu al gebruik maken van alternatieve routes, terwijl de toegang naar de Buitenhaven Oost uitsluitend in week 41 en 42 twee dagen via een omleiding plaatsvindt. Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling.

We verwachten in week 44 het verkeersportaal met de verkeerslichten in ca. 4 uur over de kruising te kunnen plaatsen. Voor de duur van deze werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid. In week 44 ondervind het verkeer mogelijk nog enige hinder van opruimwerkzaamheden en het aanbrengen van detectielussen voor de verkeersregelinstallatie.

Contact
Voor vragen over planning en uitvoering kunt u tijdens de werkzaamheden contact opnemen met de opzichter van de gemeente, de heer H. Beverdam tel. 06 20403157. Voor inhoudelijke vragen of opmerkingen over dit project kunt u contact opnemen met de projectleider, de heer C. Bekhuis, tel. 0546 541956.