Port of Rotterdam

Rampenoefening Voyager - aanvaring in de Rotterdamse haven

04-10-2007
Gisteren vond de grote rampenoefening Voyager plaats. In het kader hiervan deed zich een ongeluk voor in de Lekhaven van Rotterdam. Een partyschip van de Spido kwam in aanvaring met een containerschip.

Hulpdiensten spoedden zich direct ter plaatse. Er was sprake van tientallen gewonden. In eerste instantie was het onduidelijk wie aan boord van het partyschip was. Het containerschip vervoerde chemische stoffen en aan boord was brand uitgebroken.

Meer informatie over de oefening vindt u op crisis.nl.

Voyager
De oefening Voyager werd georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de gemeente Rotterdam.

Deelnemers aan de oefening waren naast verschillende ministeries, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en hulpverleningsdiensten, ook diensten die zich bezig houden met meer specifieke taken als bewaking en beveiliging, inlichtingen, bijstand en communicatie. Ongeveer 2000 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners deden mee. Daarnaast speelden vele honderden mensen de rol van slachtoffers en publiek.

De oefening legde een behoorlijk beslag op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten. Toch bleef de normale inzet van politie, brandweer en ambulances te allen tijden gewaarborgd.

Het belang van oefenen
Oefenen is belangrijk om gedegen voorbereid te zijn op crises. Tijdens oefeningen wordt gekeken of de verschillende autoriteiten en hulpverleners goed met elkaar samenwerken, of de juiste besluitvormingsprocedures gevolgd worden en hoe bijvoorbeeld de onderlinge informatievoorziening verloopt. Door dit soort zaken te oefenen, kan goed gereageerd worden als er zich echt een crisis voordoet.

Zowel hulpverleningsdiensten als bestuurders oefenen met enige regelmaat. Voor zulke oefeningen zijn verschillende scenario?s denkbaar, bijvoorbeeld een grote brand, een gifwolk, wateroverlast of watertekort, een nucleaire ramp, (dreigend) terrorisme, een uitbraak van besmettelijke ziektes of grote verkeersongevallen.

Eens in de twee jaar is er een grootschalige oefening waaraan de hele hulpverlenings- en bestuurskolom meedoet. De oefening Voyager was de tweede oefening in Nederland die zo groots opgezet werd. © Bestuursdienst Rotterdam