Technische Universiteit Delft

50 jaar ruimtevaart: scholieren lanceren eigen satellieten

Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat de CanSat competitie van start. Vijftig jaar na de lancering van de eerste satelliet, de Russische Spoetnik, is de ruimtevaart daarmee zelfs toegankelijk geworden voor middelbare scholieren, die de kans krijgen om in een frisdrankblikje (Can) hun eigen satelliet (Sat) te bouwen: een CanSat. De CanSat competitie is vorig jaar opgezet door de TU Delft en ruimtevaartbedrijf ISIS. Na het enorme succes van het pilot programma zal de competitie 2007-2008 tien keer zoveel deelnemers (250) tellen.

Inzet van de competitie is om VWO-5 scholieren van 50 scholen door heel Nederland te enthousiasmeren voor techniek door hun eigen CanSat te bouwen die echt gelanceerd wordt met behulp van heliumballonnen en amateurraketten. Door middel van regionale en landelijke competities zal uiteindelijk worden bepaald welke school van Nederland de beste, leukste en meest originele CanSat heeft gebouwd. De scholieren krijgen begeleiding van studenten en docenten van de opleidingen Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Technische Wiskunde van de TU Delft.

Scholen uit heel Nederland worden uitgedaagd om zich in te schrijven voor 12 oktober voor de CanSat competitie op www.cansat.nl.



Technische Universiteit Delft