Partij van de Arbeid

Grotere rol mannen bij emancipatie

04-10-2007 11:53

Het kabinet stemde vorige week in met de emancipatienota 2008-2011. Minister Plasterk: Doelstelling daarin is het verhogen van het aantal vrouwen dat aan het werk gaat. PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer ziet de nota als een trendbreuk met het vorige kabinet, maar wil wel meer aandacht voor de rol van mannen: De emancipatie blijft nog teveel op het bordje van de vrouw liggen in deze nota.

Trendbreuk
Hamer ziet de emancipatienota als een trendbreuk met het vorige kabinet: De Geus maakte ons doodleuk wijs dat de emancipatie af is. Ik vind het van het grootste belang dat vrouwen economisch zelfstandig zijn: volwaardig werk hebben, pensioen opbouwen. 84% van de vrouwen wil meer gaan werken! Dat moeten wij mogelijk maken door flexibeler werken en het combineren van werk en zorg beter mogelijk te maken, vrouwen beter te belonen en het glazen plafond te doorbreken. Daarbij is goede en betaalbare kinderopvang ook van groot belang. Ouders gaan pas meer werken als ze hun kind ergens met een gerust hart achter kunnen laten.

Rol mannen
Hamer vervolgt: Ik zou wel meer aandacht willen voor de rol van mannen bij zorgtaken. De emancipatie blijft nog teveel op het bordje van de vrouw liggen in deze nota. Ook zou ik graag aandacht willen hebben voor het bewerkstelligen van meer ontspannen levenspatronen. Mensen moeten nu alles voor hun veertigste realiseren: opleiding, kinderen, carrière, mantelzorg. Tegelijkertijd worden we allemaal ouder en werken we waarschijnlijk langer. Dan kan het toch niet meer zo zijn dat je met je veertigste al te oud bent voor carrièrestappen op de arbeidsmarkt. Meer kansen op de arbeidsmarkt voor de wat oudere vrouwen daarbij zou pas echt de emancipatie bevorderen.

Seksuele moraal
In de emancipatienota kondigde het kabinet jongeren weerbaar te willen maken van tegen (seksueel) geweld. Aanleiding daarvoor is de maatschappelijke discussie die momenteel plaatsvindt rondom de huidige seksualisering van de samenleving waarbij meisjes en vrouwen als lustobject worden geportretteerd. Hamer: Ook ik maak me zorgen over de uitwassen in de beeldvorming op televisie en het internet en de gevolgen die dat heeft voor het toenemende aantal meisjes dat bijvoorbeeld seksueel misbruikt wordt. De andere kant is dat we de verworvenheden van de seksuele revolutie en de bevrijding van vrouwen daarbij ook niet overboord moeten gooien. Het is zaak daarin een goede balans te vinden.