BurgerServiceCode wint Europese eDemocracy Award 2007

04/10/2007 12:02



Burger@Overheid.nl



De BurgerServiceCode heeft de Europese e-Democracy Award 2007 gekregen. Deze prestigieuze prijs is op 3 oktober uitgereikt tijdens het World e-Democracy Forum in Parijs. Matt Poelmans, directeur Burger@Overheid.nl, nam de trofee in ontvangst. Deze internationale erkenning is een goed begin van de Nederlandse week van de Democratie die morgen begint.

De European e-Democracy Award is de jaarlijkse prijs voor het beste initiatief op het gebied van e-Democracy. Hiervoor wordt door de initiatiefnemers gekeken naar "ontwikkelingen op Europees of nationaal niveau die transparantie en (e)burgerparticipatie in het democratische besluitvormingsproces versterken." Voor de prijs zijn 50 Europese sleutelprojecten geselecteerd. Deze worden uitgebreid beschreven en geanalyseerd in de nog te verschijnen "European eDemocracy Award Report".

Via een innovatieve meetmethode is de toepassing beoordeeld van instrumenten en activiteiten om e-participatie, transparantie en burgervertegenwoordiging te bevorderen. Dat leidt tot een Europese e-Democracy Index, opgesteld door het European Center of Political Technologies samen met het Instituut IP-label. Op deze index scoorde Burger@Overheid 71,83 procent - en liet daarmee het Europese en het Schotse Parlement achter zich!

Na dit jaar al twee keer genomineerd te zijn voor een internationale prijs (de UN Public Service Awards en de EU e-Government Awards), heeft de BurgerServiceCode nu ook gewonnen. Deze internationale erkenning voor een Nederlands initiatief zet ons land op de kaart. Voor Burger@Overheid.nl is het een bijzonder moment om deze prijs aan de vooravond van de "Week van de democratie" te krijgen. De BurgerServiceCode is tenslotte een concreet instrument dat het motto van deze actieweek ondersteunt: "Wij zijn de baas".

Het jaarlijkse Global Forum on eDemocracy vond plaats in het sportpaleis van Issy-les-Moulineux. De trofee werd in ontvangst genomen door Matt Poelmans, directeur Burger@Overheid.nl. In zijn dankwoord sprak hij waardering uit voor de jury en de organisatie. Ook bedankte hij de Nederlandse regering omdat die het aangedurfd heeft een kritisch forum in te stellen met als taak het burgerperspectief bij de ontwikkeling van de e-overheid te ontwikkelen en bewaken. Nederlandse burgers profiteren nu van de BurgerServiceCode, maar andere Europeanen hebben er ook recht op. Met verwijzing naar een kritisch boek over de Franse overheid geschreven door gastheer Andre Santini ("Ces inbeciles qui nous gouvernent") stelde Poelmans dat ook de Fransen er baat bij hebben. Daarom overhandigde hij Santini een Franse versie van de BurgerServiceCode. Santini, die behalve burgemeester van Issy ook staatssecretaris is voor Openbare Dienst, beloofde het aandachtig te bekijken; al meende hij dat het nooit zo'n bestseller zou worden als zijn eigen boek.

Tegelijk met de Europese Award werd ook een Franse uitgereikt, die ging naar de campagne van presidentskandidaat Ségolène Royal.

Links naar meer informatie:
http://www.burger.overheid.nl/watUNDERSCOREwijUNDERSCOREdoen/burgerservicecode http://www.politech-institute.org/edemUNDERSCOREaward.asp
http://www.edemocracy-forum.com/





http://www.burger.overheid.nl