Trimbos-instituut

04-10-2007
Interviews tussen kinderen en hun ouders leiden tot een betere relatie

Utrecht, 4 oktober 2007. Ouders die door hun kinderen werden geïnterviewd over hun levensloop ervaren een verbeterde relatie met hun zoon of dochter. Ook de kinderen beoordelen deze interviews als zeer positief voor de relatie met hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in samenwerking met de Vrije Universiteit.

In het onderzoek ontvingen 23 volwassenen een handleiding voor levensverhaalinterviews en kregen de opdracht hun ouders binnen 3 maanden 4 keer te interviewen. 23 kinderen stonden op een wachtlijst. Na 3 maanden bleek dat de ouders die de interviews hadden ondergaan significant positiever waren over de relatie met hun zoon of dochter. Ook in vergelijking met de controlegroep. Ook het gevoel van controle over hun leven was duidelijk verbeterd.

Er waren drie redenen om het onderzoek uit te voeren. (1) Een goede relatie tussen ouders en kinderen heeft een positieve invloed op het welbevinden van ouders en kinderen. Wanneer de verstandhouding heeft te lijden gehad onder de opvoeding, ontstaan er kansen om de relatie te verbeteren wanneer kinderen ouder worden. (2) Veel mensen hebben achteraf (na het overlijden van hun ouder) spijt wanneer ze niet een keer diepgaand met hun ouder hebben gesproken. (3) Uit onderzoek blijkt dat veel oudere mensen behoefte hebben om te reflecteren op hun levensloop. Het is bijzonder om dit een keer met een zoon of dochter te doen.

Uit interviews en vragen na afloop bleek dat het interview veel voor de ouders had betekend. Zij vonden het belangrijk dat hun levensverhaal is opgetekend, dat er aandacht is voor hun verhaal en dat het bewaard wordt voor het nageslacht. Ook gaf 50% van de ouderen aan dat zij inderdaad hun leven op een rij hebben gezet en zich van positieve ontwikkelingen bewust zijn geworden. Opvallend is dat de kinderen eigenlijk nog positiever over de gesprekken oordeelden dan de ouders. Als belangrijke redenen gaven zij aan: meer zelfinzicht, meer begrip voor gedrag van ouder, meer inzicht in eigen voorgeschiedenis, een sterker contact.

Het is de eerste keer dat autobiografische reflectie (life-review) op deze wijze is vormgegeven. De onderzoekers concluderen dat de interviews een goed begrip en een goede relatie tussen verschillende generaties bevordert. Inmiddels is een uitgebreide handleiding voor het uitvoeren van de levensverhaalinterviews beschikbaar. Het is samengesteld door Ernst Bohlmeijer onder de titel Het verhaal van mijn ouders. Te bestellen op www.verhalenwinkel.com. Het project is gefinancierd door Fonds 1818, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anke Wammes (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut.
Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11