Rekenkamer Rotterdam

Zicht op werk informatie re-integratietrajecten niet bruikbaar voor raad Downloads

* Zicht op werk - rapport

* Zicht op werk - persbericht

B en W willen dat in 2010 10.000 mensen uit de bijstand aan het werk zijn. Eén van de middelen hierbij is een re-integratietraject. De gemeenteraad kan echter niet vaststellen welke resultaten B en W met deze re-integratietrajecten bereikt. Ook zijn B en W de komende jaren niet meer aan te spreken op deze resultaten. Dit concludeert de Rekenkamer Rotterdam in haar rapport Zicht op werk; kwartaalrapportages re-integratie getoetst.

Re-integratiebedrijven helpen uitkeringsgerechtigden met scholing, stages en cursussen om weer aan de slag te gaan. De Rekenkamer Rotterdam heeft een onderzoek gedaan naar de informatie die de gemeenteraad krijgt over het succes van deze inspanningen. Het onderzoek was gericht op de gegevens over re-integratietrajecten die het college in de kwartaalrapportages aan de raad stuurt.

De raad wordt bijna ieder kwartaal door B en W geïnformeerd over de basisre-integratietrajecten en de re-integratieplustrajecten. Dit gebeurt in kwartaalrapportages. De gegevens hierin komen van de re-integratiebedrijven. Ze worden door de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet systematisch gecontroleerd. Ook is niet te achterhalen hoe SoZaWe de gegevens van de re-integratiebedrijven verwerkt tot gegevens in de kwartaalrapportages.

SoZaWe baseert zich in de kwartaalrapportages op de gegevens van re-integratiebedrijven en niet op het eigen systeem GWS4all. Dat systeem acht de dienst voor de gegevens over re-integratietrajecten onbetrouwbaar. In de financiële administratie van SoZaWe zijn wel bewijzen aanwezig die verzameld worden om een re-integratiebedrijf te kunnen betalen. De rekenkamer heeft deze administratie laten vergelijken met de gegevens van de re-integratiebedrijven. Dan blijkt het onzeker te zijn of de gegevens juist zijn. Niet voor alle gegevens zijn namelijk bewijzen in de financiële administratie aanwezig zijn.

Verder ontbreken definities in de kwartaalrapportages. Ook staan er soms onjuiste tellingen in. Naast de kwartaalrapportages wordt de raad ook op andere manieren geïnformeerd over re-integratietrajecten: via het uitvoeringsverslag Wwb en de rapportage collegedoelstellingen. Het is voor de lezer niet duidelijk hoe al deze rapportages zich tot elkaar verhouden en op welke punten ze verschillen.

B en W hebben voor de periode 2006-2010 als doel om 10.000 mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen. Dit is, anders dan bij vorige colleges, ongeacht of de uitstroom naar werk komt door het volgen van een re-integratietraject. Hierdoor zijn B en W alleen nog aanspreekbaar op het aantal mensen dat aan het werk is gegaan. De vraag of re-integratietrajecten daar aan hebben bijgedragen (effectiviteit) is daarmee niet langer een onderwerp voor sturing (kaderstelling en controle) door de raad, maar een uitvoeringskwestie.

De rekenkamer beveelt de raad aan een expliciete keuze te maken: wel òf niet sturen op te bereiken resultaten met re-integratietrajecten. Zij beveelt B en W onder meer aan gebruik te maken van de eigen financiële administratie om zo te zorgen voor betrouwbare informatie.

B en W hebben in hun reactie laten weten dat zij bezig zijn met een nieuw informatiesysteem (RAAK). Zij verwachten over twee jaar betere informatie beschikbaar te hebben. Verder zijn zij van mening dat re-integratietrajecten middel zijn om mensen aan het werk te helpen en geen doel. De effectiviteit van de trajecten kan verbeterd kan worden als wordt gestuurd op de doelstellingen: uit de uitkering en aan het werk.
Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________