Gemeente Soest

Kinderen geven het goede voorbeeld

Datum: 04/10/2007

5121 Groene Voetstappen voor een beter klimaat

In de week van 16 t/m 22 september 2007 hebben 923 leerlingen van 6 basisscholen in Soest 5121 Groene Voetstappen verzameld.

De kinderen hebben de voetstappen verdiend door zich niet met de auto te laten brengen naar school, maar te voet of op de fiets te komen. De actie vestigt aandacht op meer veiligheid rond de school en ze levert een bijdrage aan een beter klimaat.

De Soester groene voetstappen worden door Het Klimaatverbond aangeboden, samen met die van andere gemeenten in Nederland en uit andere Europese landen, aan de VN Klimaatconferentie in december 2007.

Week van de Vooruitgang

Tijdens de landelijke 'Week van de Vooruitgang' (16 t/m 22 september) stond duurzame mobiliteit centraal. Negen landelijke organisaties, waaronder Het Klimaatverbond, Veilig Verkeer Nederland, Fietsen Scoort en Milieudefensie organiseerden activiteiten. In meer dan 75 procent van alle gemeenten worden activiteiten georganiseerd.

Soest

De gemeente voert een actief klimaatbeleid uit en stimuleert en organiseert daartoe diverse activiteiten. Soest is één van de ruim dertig gemeenten in Nederland die meedoen aan deze klimaatactie voor basisscholen. De 5121 Groene voetstappen in Soest zijn verzameld door: Montessorischool Soest (1890), Van der Hucht III (1700), CBS de Postiljon (346/ 1 dag), RK basisschool De Achtbaan (482/ groep 8), CBS de Bron (475/ groep 3 t/m 6) en de Van der Hucht I (228/ 1 dag).

Daarnaast heeft de gemeente tijdens de week een cursus 'Het Nieuwe Rijden' georganiseerd voor gemeenteraadsleden. Belangrijker natuurlijk is het dat er buiten de week om afspraken gemaakt zijn op de lange termijn over energiebesparing en minder CO2-uitstoot (het gemeenthuis, bedrijven, scholen, horeca en inwoners).

Het Klimaatverbond

Het Klimaatverbond heeft als voornaamste doel om samen met haar leden (gemeenten, provincies en waterschappen) het klimaat- en milieubeleid in Nederland op een hoger niveau te brengen. Dit wordt bereikt door elkaar te informeren en zo nodig te assisteren, samen problemen aan te pakken en gezamenlijk op te treden, zoals bij het opstellen en afsluiten van het Klimaatconvenant. Maar ook door het organiseren van kant en klare projecten zoals de klimaatactie Groene Voetstappen tijdens de Week van de Vooruitgang in 2007.

.