Gemeente Groningen

Keywords: nieuws, stadsberichten

Minister Vogelaar: 48 miljoen voor Korrewegwijk en De Hoogte De krachtwijken De Hoogte en de Korrewegwijk krijgen de komende tien jaar 1,9 en 2,9 miljoen euro per jaar van het ministerie van VROM. In totaal is dat 48 miljoen euro tot en met het jaar 2017. Wethouder Frank de Vries toonde zich tevreden. "Nu kunnen we echt slagen gaan maken."

Het toegekende geld voor de Korrewegwijk en De Hoogte is een deel van de 250 miljoen euro, die de woningcorporaties tien jaar lang extra beschikbaar stellen voor de veertig probleemwijken. Dat geld heeft minister Vogelaar nu verdeeld.

Wijkactieplannen
De gemeente Groningen en de woningcorporaties willen de komende tien jaar voor 70,6 miljoen extra in de Korrewegwijk en De Hoogte investeren. Dat blijkt uit de wijkactieplannen, die de gemeente deze week bij het ministerie van VROM heeft ingediend. Met de 48 miljoen van VROM is tweederde van dit bedrag gedekt. Voor de financiering van het overige deel is het bestuursakkoord van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) beschikbaar, evenals geld van andere ministeries die te maken hebben met wijkverbetering.

Nieuw Lokaal Akkoord
Daarnaast investeren de gemeente en de betrokken woningcorporaties zelf ook stevig in de twee aandachtswijken. De corporatie In steekt de komende jaren 78 miljoen in de Korrewegwijk. De Huismeesters investeert 45 miljoen in De Hoogte. Bovendien stellen de woningcorporaties en de gemeente extra geld beschikbaar voor de verbetering van de leefbaarheid en de sociale structuur. Dat hebben zij met elkaar afgesproken in het Nieuw Lokaal Akkoord.

Omtoveren
In de wijkactieplannen die naar Den Haag zijn gestuurd, staat hoe de gemeente - samen met de corporaties, bewoners, ondernemers en instellingen - De Hoogte en de Korrewegwijk wil omtoveren tot krachtwijken. Daarbij volgt de gemeente twee sporen. Het ene spoor is het creëren van een sterke collectieve basis, waar mensen elkaar kennen, helpen en samen leven. Dan gaat het om veiligheid, sociale samenhang, het beheer van de openbare ruimte, jeugdvoorzieningen en in de Korrewegwijk ook het samenleven van studenten en niet-studenten. Het andere spoor richt zich op de individuele mensen en het verkleinen van de verschillen met de rest van de stad, door te investeren in de thema's werk, ouder-kind en multiprobleemgezinnen.

De komende tijd gaat de gemeente met de woningcorporaties en (bewoners)organisaties om de tafel om de financiële paragraaf in de wijkactieplannen in te vullen. Dat gebeurt tot 30 november. Midden december wil minister Vogelaar de charters met de gemeenten ondertekenen.
De twee wijkactieplannen vindt u hier.

Gepubliceerd op: donderdag 4 oktober 2007