04
/10/2007 10:25
NVM Service B.V.
PERSBERICHT EMBARGO TOT DONDERDAG 4 OKTOBER 2007 10.00 UUR
Aan : de financieel-economische redacties en vakpers
Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen
Betreft : NVM-woningmarktcijfers tweede kwartaal 2007
Datum : Nieuwegein, 4 oktober 2007
Kloof dure en goedkope woningen steeds groter
Randstad prijst zich uit de markt
Nieuwegein, 4 oktober - De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland is in het derde kwartaal van 2007 wederom gestegen, met 1,1%. Dat is een lagere stijging dan over het tweede kwartaal van 2007 toen de huizenprijs gemiddeld met 2% toenam. De lagere stijging is te verklaren uit het feit dat in de zomermaanden de huizenmarkt altijd in rustiger vaarwater verkeert. De gemiddelde woning kost op dit moment 248.000 euro, een stijging van 4,3% ten opzichte van het derde kwartaal van 2006. Tot en met september is de gemiddelde woningprijs in 2007 inmiddels met 3,9% toegenomen. Dit blijkt uit de analyse van de Woningmarkt die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag presenteert.
De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft zijn voorlopig.
Ook de vierkante meterprijs is verder gestegen, met 0,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De vierkante meterprijs in het noorden, oosten en zuiden van het land steeg het afgelopen kwartaal veel minder (gemiddeld 0,2%) dan in het centrale deel van de Randstad (gemiddelde stijging per m2 van 1,4%). In de loop van 2007 is het verschil in prijsstijging tussen de duurdere en goedkopere koopwoningen gestaag toegenomen. De duurdere huizen stijgen bovengemiddeld, terwijl de prijsstijging van de goedkopere woningen achterblijft. Hiermee lijkt zich een tweedeling op de koopwoningmarkt af te tekenen.
Woningprijzen stijgen harder dan inflatie
De betaalbaarheid van de koopwoningen is verder onder druk komen te staan, doordat de prijsstijgingen van de huizen in het overgrote deel van Nederland harder gaan dan de algemene inflatie (CPI). Bij een zeer matig inflatiecijfer van het CBS (+1,4% tot en met augustus 2007), stijgen de huizenprijzen in veel steden en regio's meer dan dubbel zo hard. Absolute koploper is Haarlem waar de prijsstijging van de gemiddelde koopwoning bijna zes keer hoger is dan de inflatie (zie grafiek hierna). NVM-voorzitter Ger Hukker: "In combinatie met de geringe bouwproductie, een stagnerende loonontwikkeling en de licht oplopende rente is dit een alarmerend gegeven. De schaarste aan woningen blijft, de prijzen blijven daardoor stijgen en de betaalbaarheid van woningen zal daarmee alleen maar afnemen."
(De NVM-regio's in Randstad Centrum en de Randstad-Ring zijn respectievelijk rood en zalmkleurig gemarkeeerd in de grafiek)
Met de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen is de betaalbaarheid geleidelijk aan gedaald naar een niveau net boven het laagste niveau sinds lange tijd, eind 2000. Toen was dat de aanzet tot een matiger ontwikkeling van de prijzen.
Kwalitatieve en betaalbare woningnood Randstad dreigt
Onvoldoende nieuwbouw en aanbod van kwalitatieve koopwoningen voor modale huishoudens stuwen de prijzen in de Randstad bovengemiddeld op, waardoor een dreigende woningnood zich daar begint af te tekenen. In de drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bewoont van de huishoudens met een modaal inkomen respectievelijk 7%, 17% en 15% een koop-eengezinswoning. Ter vergelijking: in de drie grote Brabantse steden Eindhoven, Tilburg en Breda is dat respectievelijk 43%, 56% en 49%. Ook in de noordelijke steden wonen huishoudens met een modaal inkomen veel vaker in een koop-eengezinswoning dan in een huurappartement (zie bovenste grafiek op volgende pagina).
Door de hoge prijzen en het ontbreken van veelgevraagde eengezinswoningen prijst de randstad zich uit de markt. In de regio's in de Randstad is in 2006 meer uitstroom van inwoners te zien dan instroom. In de Brabantse en noordelijke regio's is dit op een enkele uitzondering na omgekeerd (zie onderste grafiek op volgende pagina).
Woonsituatie van huishoudens met een modaal inkomen in gemeenten in de Randstad, het Noorden en in Brabant
NVM-voorzitter Ger Hukker noemt de toenemende krapte op de koopwoningenmarkt in de Randstad verontrustend. "De tijd van praten is nu echt voorbij. Er zijn volop plannen om de krappe woningmarkt te ontlasten, maar er gebeurt onvoldoende. Er wordt veel te weinig gebouwd om de grote vraag naar betaalbare nieuwbouwwoningen aan te kunnen. Bovendien moet de bestaande woningvoorraad dringend een kwaliteitsimpuls krijgen. De kabinetsplannen stemmen in dat opzicht niet hoopvol. Er wordt wel aangegeven dat er op jaarbasis structureel zo'n 100.000 woningen moeten worden bijgebouwd, maar in de praktijk stuit dit nobele streven op wensen van lokale overheden en bureaucratie."
Woningforfait heeft grote gevolgen
De verhoging van het woningforfait voor huizen vanaf 1 miljoen noemt Hukker een ad-hoc maatregel die weliswaar leidt tot extra inkomsten voor de staat, maar de problematiek van doorstroming en betaalbaarheid van de woningmarkt niet oplost. "Het is symboolpolitiek van het zuiverste water. Het is de NVM volstrekt onduidelijk wat het kabinet hiermee beoogt. Het kabinet lost hiermee niets op en ontkent daarmee de grote problemen die zijn ontstaan op de woningmarkt."
Tabel Voorbeelden gevolgen nieuwe woningforfaitregel voor huishoudens
Huishouden 1 Huishouden 2
Bruto-inkomen 80.000 50.000
Hoogte hypotheek 500.000 150.000
Netto-inkomen 2008 54.200 35.900
Netto-inkomen 2009 50.900 32.900
Extra kosten door forfaitregel 3.300 3.000
Versimpeld voorbeeld met aanname woningwaarde 1,35 miljoen euro en hypotheekrente Tabel Voorbeelden gevolgen nieuwe woningforfaitregel voor huishoudens
Huishouden 1 Huishouden 2
Bruto-inkomen 80.000 50.000
Hoogte hypotheek 500.000 150.000
Netto-inkomen 2008 54.200 35.900
Netto-inkomen 2009 50.900 32.900
Versimpeld voorbeeld met aanname woningwaarde 1,35 miljoen euro en hypotheekrente 5%.
De regeling legt geen relatie tussen de waarde van de woning en het daadwerkelijke inkomen van de eigen woningbezitter.
http://www.nvm.nl