Gemeente Veere


Onderzoek naar gezondheid ouderen

Door GGD.

In de eerste week van oktober valt bij 9000 Zeeuwse ouderen een uitgebreide vragenlijst in de bus. Deze mensen worden uitgenodigd door de GGD Zeeland om mee te doen aan een groot gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek wordt gehouden onder mensen van 65 jaar en ouder in heel Zeeland: de Ouderenmonitor Zeeland 2007.

De vragenlijst bevat niet alleen vragen over gezondheid, maar ook over leefstijl, sociale contacten, veiligheid en zorg- en welzijnsvoorzieningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van alle dertien Zeeuwse gemeenten. Zij gebruiken de resultaten van het onderzoek bij het ontwikkelen van hun gezondheidsbeleid. Op die manier kan beter tegemoet worden gekomen aan de wensen en behoeften van oudere burgers in Zeeland.

Het is voor het eerst in Zeeland dat een dergelijk breed opgezet onderzoek onder ouderen plaatsvindt. De GGD Zeeland hoopt dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst zullen invullen. Alleen dan ontstaat een representatief beeld. Met de resultaten kunnen de gemeenten hun lokaal gezondheidsbeleid beter onderbouwen. In dit beleid leggen gemeenten vast hoe ze mensen kunnen helpen bij het behouden of verbeteren van hun gezondheid. Ook zijn de resultaten van belang voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Gemeenten moeten ervoor zorgen dat iedere burger volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij. Daarom hebben zij inzicht nodig in de wensen en behoeften van mensen op het gebied van ondersteuning en voorzieningen.

Resultaten van dit onderzoek zullen medio volgend jaar gepubliceerd worden, onder andere op de website www.ggdgezondheidsatlas.nl. Hierop zijn ook resultaten te vinden van eerdere gezondheidsonderzoeken van de GGD Zeeland. Op de website van de GGD Zeeland (www.ggdzeeland.nl) wordt een samenvatting geplaatst.