Nederlands Jeugdinstituut


Nominaties voor Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn bekend

Op 27 november prijsuitreiking op "Jeugdzorg: Zo!"

De genomineerden voor de Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn vandaag bekend gemaakt. De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn bedoeld voor goed lopende projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of voor een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te verbeteren. Er worden twee hoofdprijzen uitgereikt; de vakprijs en de cliëntenprijs. De winnaars krijgen een bedrag van 25.000 euro om te investeren in hun project of plan.

Nominaties
De vakjury nomineerde:
"Every child who needs a mentor has a mentor" van Stichting Big Brothers Big Sisters of Rotterdam is bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar die bijvoorbeeld weinig gevoel voor eigenwaarde hebben, kampen met sociale problemen, niet naar school gaan of thuis problemen hebben. Een vrijwillige mentor helpt het kind of de jongere door onder andere positieve aandacht te geven, samen activiteiten te ondernemen en een luisterend oor te bieden.

"Doen wat werkt" van Accare, Tjallinga Hiem, Stichting Jeugdzorg Drenthe, Basegroep Groningen, JJI Het Poortje, de Poortjeschool, provincie Groningen, provincie Drenthe en provincie Friesland: sluit aan bij de wensen van de samenleving om civielrechtelijke jongeren niet zomaar op te sluiten en meer aantoonbaar behandelresultaat te laten zien. De jongere wordt na een korte residentiële behandeling, thuis in de eigen omgeving verder behandeld.

"Beter met thuis" van Spirit in samenwerking met PI Research en Nisto. De aanpak van Beter met thuis is veelbelovend, zo is gebleken uit onderzoek. Het project is gericht op kinderen van 6 tot 16 jaar die in een zeer problematische thuissituatie verkeren, en hun ouders. Het kind kan tijdelijk bij Beter met thuis verblijven, zodat het gezin op adem kan komen. In overleg met de ouders wordt hulp op maat geboden en samen met het kind wordt gewerkt aan hoe het gezin beter met elkaar kan omgaan. "

De cliëntenjury nomineerde:
"Every child who needs a mentor has a mentor." van Stichting Big Brothers Big Sisters of Rotterdam is ook door de vakjury genomineerd.

"Regionaal Expertisecentrum Baby Extra" van GGZ Eindhoven en De Combinatie Jeugdzorg: dit project is bedoeld voor babys van wie de moeder of vader psychiatrische of verslavingsproblemen heeft of een misbruik- of verwaarlozingverleden. Bureau Baby Extra biedt opvoedkundige hulp aan ouders en medisch psychiatrisch advies. Uit eerste onderzoek blijkt dat het beter gaat met de Baby Extra-ouders.

"Gezamenlijke crisisdienst Bureau Jeugdzorg en Jeugd GGZ" van Bureau Jeugdzorg Haaglanden en Stichting de Jutters: het project biedt één loket voor kinderen en jongeren in een crisissituatie. Voorheen hadden beide instanties ieder een eigen dienst voor crisissituaties. De verschillen in beschikbaarheid, snelheid en kwaliteit van hulp zorgden ervoor dat de jongere niet snel genoeg op de juiste manier geholpen werd. Het samenbundelen van deskundigheid en expertise heeft ervoor gezorgd dat deze problemen zijn aangepakt.

Nationale Jeugdzorg Prijzen
De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. Het Nederlands Jeugdinstituut / NJi en de MOgroep organiseren de toekenning en de uitreiking van de prijzen. De Nationale Jeugdzorg Prijzen worden ondersteund door Fortis. Kijk voor meer informatie op www.jeugdzorg.nl/prijzen .

Manifestatie "Jeugdzorg: Zo!"
De prijsuitreiking vindt plaats op de manifestatie "Jeugdzorg: Zo!" op 27 november 2007 met videoboodschap van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Deze manifestatie voor en door de jeugdzorg laat zien waar de jeugdzorg goed in is. Deelnemers kunnen een programma met workshops volgen, of alleen naar de informatiemarkt komen. Kijk voor meer informatie op www.jeugdzorgzo.nl .