Ingezonden persbericht


Persbericht CNV Stads- en streekvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

4 oktober 2007, Utrecht

------

Constructief gesprek met Connexxion over klachten rond Frysker

CNV Stads- en streekvervoer heeft gisteravond een constructief gesprek gehad met Connexxion, naar aanleiding van de klachten over de nieuwe kleine streekbus in Friesland, de Frysker. Connexxion heeft nu een verbeterplan beloofd.

In Friesland rijdt sinds enige tijd de 'Frysker' rond, een kleine bus voor het streekvervoer, met een capaciteit van twintig zitplaatsen. Maar de afgelopen maanden regende het klachten, zowel van chauffeurs als passagiers. De veringen en schokbrekers zijn bijvoorbeeld niet in orde, en ook het comfort van de chauffeur laat te wensen over. In een dringende brief hebben de bonden Connexxion opgeroepen om deze klachten serieus te nemen.
"We hebben gisteravond een constructief gesprek gehad, waarbij ook de fabrikant van de Frysker - Berkhof - aanwezig was", meldt Emiel Peper van CNV Stads- en streekvervoer. "Alle klachten van chauffeurs en reizigers die we in onze brief hebben genoemd, worden nu bekeken. In overleg met Berkhof komt er een verbeterplan. Connexxion heeft in ieder geval beloofd om voor 1 november op al onze vragen te reageren."

Connexxion heeft in totaal 113 Fryskers bij Berkhof besteld. Maar volgens Peper zijn de Fryskers kennelijk van tevoren niet goed uitgetest. "Het is toch logisch dat je eerst een paar prototypes laat rondrijden en goed uittest? Dat is kennelijk onvoldoende gebeurd. Heel dom natuurlijk, want de productie van Frysker gaat intussen gewoon door. Er rijden er nu al ruim veertig rond en elke week komen er tien-twintig bij. Die moeten dan later allemaal weer worden aangepast."

Speciale aandacht bij de aanpassing van de Fryskers krijgt de ergonomie van de chauffeurscabine. Vooral voor langere en wat dikkere chauffeurs is de cabine oncomfortabel. Arbo Unie onderzoekt dit en brengt hiervan verslag uit aan Connexxion.