Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: Snelle IC-trein Hasselt-Antwerpen is alternatief voor E313

Persbericht BTTB 03 oktober 2007

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) pleit voor een snelle IC-trein tussen Hasselt en Antwerpen om de gevaarlijke en overbelaste E313 te ontlasten. Ook zijn meer treinen uit de Kempen gewenst. Tenslotte dienen de aansluitingen van en naar Genk te worden verbeterd.

Naar aanleiding van de talrijke dodelijke ongevallen de jongste twee weken op de E313 kondigt minister Crevits een aantal maatregelen aan om de verkeersveiligheid op de snelweg te verbeteren. Een aantal organisaties pleiten voor een derde rijstrook.

De ervaring wijst echter uit dat meer capaciteit alleen maar meer autoverkeer aanzuigt. De BTTB dringt er daarom op aan prioriteit te geven aan de versterking van het openbaar vervoer. Zo pleit de reizigersbond voor een snelle IC-trein Hasselt-Diest-Antwerpen met goede aansluitingen van en naar Genk. Een treinrit van Hasselt naar Antwerpen, net geen 80 kilometer, duurt vandaag 64 minuten, In de jaren '80 kon dit nog in 49 minuten, een reistijd die wellicht een aantal pendelaars ertoe kan aanzetten het traject niet langer met de auto af te leggen. Ook de aansluitingen van en naar Genk moeten een stuk beter. Door de lange overstaptijd in Hasselt neemt een traject Genk-Antwerpen vandaag twee uur in beslag.

De BTTB dringt voorts aan op een versterking van het treinaanbod uit de Kempen (Turnhout, Mol, Geel, Herentals) richting Antwerpen. Naar verluidt is dit op korte termijn gepland.

terug