Gemeente Boxtel

Lokale Agenda 21

Lokale Agenda 21 zoekt locaties voor aanplant klimaatbosjes

De Lokale Agenda 21 van Boxtel ondersteunt een inspirerend initiatief voor de aanpak van het klimaatprobleem. Het betreft de aanplant van een aantal klimaatbosjes binnen de gemeente Boxtel. De actie maakt deel uit van de landelijke campagne Hier en is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en De Landschappen.

De klimaatbosjes leveren niet alleen een bijdrage aan de verbetering van het woon- en werkklimaat maar ze binden ook kooldioxide (CO2). De uitstoot hiervan leidt wereldwijd tot grote klimaatveranderingen. De `klimaatbosjes' staan symbool voor de grote CO2-bossen die men elders in de wereld aanlegt ter compensatie van de opwarming van de aarde. In Nederland is niet zo veel ruimte om grote bossen aan te leggen. Maar individuele personen met grond, maar ook bedrijven en gemeenten kunnen met de aanleg van een klimaatbosje van notenbomen hier wel degelijk gewicht in de schaal leggen!

Met de aanleg van een bosje met notenbomen voegt de initiatiefnemer duidelijk iets nieuws toe aan de omgeving. Door de keuze van deze markante boomgroep in driehoeksverband ontstaat een hele intrigerende plek in het landschap. Een plek waar de bomen voor een periode van vele tientallen tot zelfs 100 jaar kooldioxide kunnen binden.

In november van dit jaar kunnen de eerste klimaatbosjes gerealiseerd worden. Via de Stichting Brabants Landschap worden de bomen gratis geleverd, inclusief paal en bord. Het enige wat u hoeft te doen is de locatie beschikbaar stellen, de plantkuilen maken en de bomen te planten. De plantlocatie dient in ieder geval 12 bij 13 meter groot te zijn. Het gaat om notenbomen met een hoogte van circa 2,5 meter. De bomen kunnen geplant worden op openbare locaties langs wandel- of fietspaden in het open landschap. Maar bijvoorbeeld ook op bedrijventerreinen, in parken, bij scholen, op pleinen of bij pompstations. Houdt u wel rekening met het feit dat de bomen een hoogte kunnen bereiken van 20 meter.

Grondeigenaren als boeren en particulieren, maar ook bedrijven, scholen en wijkorganen die met de aanleg van een klimaatbosje, een op de toekomst gerichte bijdrage willen leveren aan het wereldwijde klimaatprobleem én een aangenaam, aantrekkelijk woon- en werkklimaat, kunnen tot 15 oktober 2007 contact opnemen met Nicole van Dal van de gemeente Boxtel, (0411) 655259 of nda@boxtel.nl. Let wel, het aantal bomen is beperkt. Wij hanteren daarom de datum van toezegging als maatstaf.