Ingezonden persbericht


Persbericht Mars Society Nederland 010-4510776/ 06260 90009

3 oktober 2007

50 jaar ruimtevaart: en nu naar Mars!

Aanstaande donderdag is de ruimtevaart precies vijftig jaar oud. Op 4 oktober 1957 verraste de Sovjet-Unie vriend en vooral vijand met de lancering van de Spoetnik 1. Een klein en simpel ruimtevaartuig, maar wel een enorme stap in de wereldgeschiedenis. Voor het eerst bereikte een door mensen uitgedacht en gemaakt voorwerp een baan om de Aarde.

Het zou niet bij die ene metgezel (want dat betekent de naam Spoetnik) voor de Aarde blijven. De jaren na 1957 volgden de primeurs elkaar snel op: de eerste hond in de ruimte, de eerste mens, de eerste ruimtewandeling. En al in 1960 deden de Russen de eerste (mislukte) poging Mars te bereiken.

De Space Age bereikte een voorlopig hoogtepunt in 1969, toen de Amerikanen, na binnen een paar jaar hun aanvankelijke achterstand ingelopen te hebben, als eersten een bemande landing op de Maan wisten uit te voeren.

Daarna nam het rappe tempo van de ontwikkelingen wat af. Met niet langer de dreiging van een Russische overheersing in de ruimte droogden de geldstromen in de Verenigde Staten snel op. De plannen om al in de jaren tachtig mensen op Mars te laten landen werden geschrapt.

Maar inmiddels zijn die plannen weer helemaal terug. Niet alleen in de VS, maar vooral ook hier in Europa, getuige de Mars500 simulatie die de European Space Agency in samenwerking met Roskosmos ( de Russische Ruimtevaartorganisatie) gaat doen volgend jaar ter voorbereiding van een bemande Europese missie naar Mars.

Van vrijdagavond 19 oktober tot zondagmiddag 21 oktober komen de plannenmakers komen bijeen om over deze maakbare toekomst te vertellen en te discussiëren. Plaats: de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de Technische Universiteit te Delft.

Vrijdagavond 19 oktober staat de Science Fictie centraal.

Want lang voor het begin van de Space Age schreven SF-schrijvers al over reizen naar de Maan of Mars. Hun verhalen inspireerden technici en wetenschappers tot verwezenlijking van de droom. Waarna de spin-off van vijftig jaar ruimtevaart weer een nieuwe generatie schrijvers inspireerde.

Deze cirkel van fictie naar feit naar fictie wordt in 2 lezingen door dr. Gregory Benford, auteur, maar vooral professor in de Natuurkunde en door de wetenschapper en oud-ESA medewerker Alastair Reynolds. Zij zijn een typisch voorbeeld van hoe harde wetenschap als natuurkunde mensen op ideeën kan brengen voor boeken. En hoe die boeken anderen dan weer op ideeën brengt om wat we technisch nog niet hebben naar voorbeeld van het verhaal te gaan uitvinden.

Op zaterdag en zondag 20-21 oktober zal de nadruk liggen op de feiten en missies, die worden uitgevoerd door ruimtevaartdeskundigen in Nederland en ver daarbuiten. Zo zal er uitgebreid aandacht zijn voor de tests die in het kader van een bemande marsmissie reeds zijn uitgevoerd deze zomer in de Canadese Poolcirkel door een 7 koppige bemanning die 100 dagen in afzondering op Mars en zelfs op Marstijd (in de eeuwige dag van de noordpoolzomer gemakkelijk te simuleren) hebben geleefd.

http://www.fmars2007.org/

James Harris, Chief Engineer van deze FMARS-missie deze zomer en prof. Dr. Judith Lapierre hoofdonderzoeker Menselijke Aspecten (P.I. Human Factors), zelf oudgediende in een simulatie met de Russische ruimtevaartorganisatie van 8 jaar geleden zullen verschillende lezingen geven over deze geslaagde langdurige marssimulatie.

De laatste jaren lijkt er een nieuwe fase aan te breken. De Amerikaanse, Europese en Russische ruimtevaartorganisaties maken plannen die uiteindelijk moeten leiden tot een bemande Marsvlucht, dit keer wellicht in samenwerking. Maar ook voor commerciële bedrijven wordt de ruimte steeds interessanter. Het is slechts een kwestie van jaren voor Virgin Galactic en andere bedrijven routinematig toeristen de ruimte in zullen gaan brengen. En Google looft een geldprijs van miljoenen uit voor het eerste bedrijf dat een wagentje op de Maan laat rijden.

De Mars Society maakt al 10 jaar deel uit van dit opwindende ruimtetijdperk met plannen voor bemande en onbemande Marsreizen. In twee Marsbases in Canada en de VS wordt onderzoek gedaan naar onder andere organisatorische, technische en psychologische aspecten van een bemande Marsmissie. En de Duitse afdeling heeft vergevorderde plannen om in 2012 een ballon boven het Marsoppervlak te laten zweven.

De zevende Europese Mars Conventie, kortweg EMC7, van 19-21 oktober in Delft is de plaats om over ruimtevaart en Mars te horen. Aan dit jaarlijkse evenement wordt meegewerkt door een groot aantal sprekers uit de Europese en Nederlandse ruimtevaart (industrie).

De EMC7 wordt gehouden bij de afdeling lucht- en ruimtevaart van de TU Delft.

Meer informatie is te vinden op de website van de Mars Society Nederland: www.marssociety.nl

-------------------------------------------

"Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars."

Sir Arthur C. Clarke

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars.

De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. FMARS in Canada en MDRS in Utah.

Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Hier werd een Full Sim (volledige marssimulatie) uitgevoerd van 10 mei tot 26 augustus 2007.

Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera s die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.

Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.


- Voor een uitgebreid overzicht over Mars

www.marssociety.nl


- FMARS XI Longduration Marssimulation (FXI LDM)

http://www.fmars2007.org/


- The Case for Mars , door Robert Zubrin.

http://www.marssociety.nl/boeken.php#case


- uitleg van het Mars Direct Plan

http://www.marssociety.nl/direct.php


- projecten van de Mars Society

http://www.marssociety.nl/projecten.php


- voor het hoofdkantoor van de Mars Society:

www.marssociety.org