Universiteit Maastricht

3 oktober 2007
Intentieverklaring bezegelt samenwerking Fontys en UM

De samenwerking tussen de Fontys Hogescholen en de Universiteit Maastricht op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en het daaraan gekoppelde onderwijs, wordt op donderdag 4 oktober 2007 bezegeld met de ondertekening van een gezamenlijke intentieverklaring. Door deze samenwerking kunnen Fontys en de UM elkaar versterken door het beschikbaar stellen van hoogleraren voor promotiebegeleiding, het over en weer bieden van perspectieven voor medewerkers, het realiseren van gedeelde aanstellingen, uitwisseling op het terrein van bachelor- en masteropleidingen en het delen van expertise op het gebied van internationalisering.

Wetenschappelijk onderzoek is voor zowel Fontys als de UM essentieel, waarbij het accent aan de hbo-kant ligt op toepassingsgericht onderzoek in de beroepspraktijk en aan de universitaire kant op kennisvermeerdering door fundamenteel onderzoek. De Fontys Hogescholen blijven krachtige impulsen geven aan het wetenschappelijk onderzoek. Daartoe zijn 32 lectoren aangesteld, zijn 25 kenniskringen actief en verrichten momenteel 75 Fontysmedewerkers een promotiestudie. De Universiteit Maastricht werkt aan verbreding van het onderzoeksspectrum, onder meer door het openstellen van promotieplaatsen en het leveren van promotoren voor hbo-docenten. Voor geen van beide instellingen gaat het om een exclusieve samenwerking; beide beschikken al over een breed nationaal en internationaal netwerk op het terrein van onderwijs en onderzoek. De UM is voor Fontys op daarvoor in aanmerking komende terreinen `preferred partner' voor het leveren van expertise op het gebied van onderzoek. Fontys heeft op het vlak van techniek en educatie een soortgelijke binding met de Technische Universiteit Eindhoven. Bij Fontys Hogescholen worden de activiteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en daaraan gelieerde onderwijsactiviteiten gecoördineerd en gestimuleerd vanuit de Fontys Graduate School. Deze heeft de regie over de programmering van het onderzoek, de werving van lectoren en promovendi en de ontwikkeling en accreditatie van nieuwe masteropleidingen. De decaan van de Fontys Graduate School, prof.dr F. van Wijmen, heeft ook een aanstelling bij de Universiteit Maastricht.

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom bij de ondertekening van de intentieverklaring, op donderdag 4 oktober om 15.30 uur , in ruimte 2.017 van de Minderbroedersberg 4-6.
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Frans van Wijmen,( tel. via mw M. van Schoonderwalt 06 15 07 85 94), e-mail f.vanwijmen@pubr.unimaas.nl of Jeanine Hermans, 043-3883150, Jeanine.Hermans@BU.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.