Leraren trots op beroep, blij met leerlingen en toch gefrustreerd

02/10/2007 15:19



Teleac/NOT



Leraar van het Jaar verkiezing bij Teleac

Meer dan 90 procent van de leraren zegt een beroep te hebben om trots op te zijn. Tegelijkertijd ervaren zij weinig ontzag vanuit de samenleving voor 'het mooiste vak van de wereld'. Dat blijkt uit het onderzoek 'Imago van leerkrachten en leerlingen' van Teleac/NOT onder 500 docenten en 500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De omroep deed dit naar aanleiding van de 'Leraar van het Jaar 2007' verkiezing. De verkiezing is te zien tijdens een live-uitzending op donderdag 4 oktober.

Hoewel zo'n 70 procent van de leerkrachten opnieuw voor het vak zou kiezen, vindt 83 procent dat ze te weinig respect krijgen. Veel leraren vinden hun werk te zwaar. Dat komt vooral door de administratieve rompslomp, het nakijkwerk en de bemoeienis van ambtenaren en managers die geen leraar zijn. Hierdoor staat zeven op de tien docenten niet altijd gemotiveerd voor de klas.

Leerlingen vinden zichzelf lastig
Leerlingen daarentegen denken dat juist zíj het zijn die het beroep van leerkracht zo zwaar maken. Vooral vervelende leerlingen, ongemotiveerde leerlingen en het hebben van een vervelende klas noemen zij het lastigste van het beroep. Ten onrechte, want geen van de leraren ervaart leerlingen als een lastig aspect van het leraar zijn.

Leraar van het Jaar 2007
Leerkrachten hebben een belangrijk en zwaar beroep en krijgen lang niet altijd de waardering die zij verdienen, vindt Teleac/NOT. Daarom zet de educatieve omroep leraren tijdens de Nationale Onderwijsweek in het zonnetje. Dit gebeurt op 4 oktober in de live-uitzending van de verkiezing van de 'Leraar van het Jaar 2007' van Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL). Harm Edens presenteert de uitzending. H.K.H. Prinses Laurentien levert een bijdrage en de leden van cabaretgroep NUHR kijken terug op hun leven als leraar. In deze feestelijke uitzending zijn verder aanwezig: minister van onderwijs Ronald Plasterk, Alexander Rinnooy Kan en een aantal bekende Nederlanders met hun favoriete leraar. Tooske Ragas-Breugem, Lieke van Lexmond en Robert ten Brink reiken de prijzen uit in de categorieën basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Meer info
De 'Leraar van het Jaar' verkiezing wordt uitgezonden door Teleac/NOT op 4 oktober van 21.14 tot 22.09 uur op Nederland 1. Na de uitzending gaat staatssecretaris van onderwijs Sharon Dijksma in discussie met aankomende docenten op het themakanaal www.nederland-e.nl. Op www.deleraarvanhetjaar.nl en www.dagvandeleraar.nl is meer informatie te vinden over de verkiezing.





http://www.deleraarvanhetjaar.nl