Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Tentoonstellingen historie Nederlands ruimteonderzoek

4 oktober 2007

Op 4 oktober, exact een halve eeuw na de lancering van de Spoetnik, worden twee exposities geopend bij Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht en het Universiteitsmuseum in Groningen. Beide musea exposeren over de Nederlandse wetenschappelijke bijdragen aan vijftig jaar ruimtevaart. De exposities 'Signalen uit de Ruimte' in Utrecht en 'Lift Off' in Groningen kwamen tot stand in samenwerking met SRON.

Exposities

De expositie 'Lift Off' in het Gronings Universiteitsmuseum volgt de ontwikkelingen van het Nederlands ruimteonderzoek langs de lijn van infraroodwaarnemingen, tegen de achtergrond van de internationale ruimtevaart. De satellieten IRAS, ISO en het onlangs door SRON afgeleverde ruimte-instrument HIFI komen aan bod. Topstuk in de expositie is een echt testmodel van de ANS. De expositie wordt op 4 oktober geopend door de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

`Signalen uit de Ruimte' in de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh begint met de waarnemingen van de Spoetnik, zoals die echt op verzoek van de Russen vanuit Utrecht zijn gedaan. Daarnaast komt het ruimteonderzoek naar zon en sterren aan bod, te beginnen met de voor huidige begrippen simpele 'telbuizen', tot de geavanceerde apparatuur die nu op de röntgensatelliet XMM-Newton actief is. De opening op 4 oktober gaat gepaard met de onthulling van het beeld 'De Spoetnikkijker' dat de Nederlandse beeldhouwer Wenckenbach in 1957 maakte. Het beeld wordt herplaatst in het park bij Sonnenborgh.

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht, Zonnenburg 2, Utrecht, tel. 030-2302818. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur. Voor meer informatie zie: www.sonnenborgh.nl.

Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen, tel. 050-3635083/3635562. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur. Voor meer informatie zie: www.rug.nl/museum.

XMM-Newton is de gevoeligste röntgentelescoop ooit in de ruimte gebracht. De door SRON gebouwde RGS vormt een van de ogen van de telescoop (ESA).

SRON open dag 1