Universiteit Maastricht


Promotie drs. Hans B. Ketelslegers
in de faculty Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: Prof.dr. J.C.S. Kleinjans;
co-promotor: dr. J. v. Delft.
Titel: "Genetic susceptibility for environmental carcinogenesis: A biomarker approach."
Donderdag 4 oktober 2007 14.00 uur

Het in kaart brengen van de genetische verschillen tussen mensen heet "genotyperen", en het doel van dit onderzoek was het opzetten van een zogeheten "high throughput" (een groot aantal samples tegelijk) multiplex (relatief veel genen tegelijkertijd) genotyperings techniek en het toepassen ervan.
Het onderzoek heeft allereerst een nauwkeurige, rendabele genotyperings methode opgeleverd, die eenvoudig toe te passen is als `biomarker' voor genetische gevoeligheid, en heeft daarnaast nieuwe inzichten opgeleverd m.b.t. (genetische) gevoeligheid voor toxische stoffen. Daarnaast is Darwins `survival of the fittest' op een moderne, `alternatieve' manier onderbouwd: oudere populaties blijken vooral veel `goede genen' te hebben, in tegenstelling tot jongere populaties.
Deze kennis brengt nieuwe inzichten in de verschillende manieren waarop mensen reageren op mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf, en het effect van deze blootstellingen op de menselijke gezondheid, in het bijzonder het ontstaan van (risico op) kanker.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.