Ingezonden persbericht


Persbericht

(een printversie is bijgevoegd)

Technologiestichting STW reikt op 4 oktober de prestigieuze Simon Stevin Meesterprijs uit aan prof.dr.ir. A.F.W. van der Steen, hoofd Biomedische Technologie van het Thoraxcentrum, Erasmus MC. Van der Steen ontvangt een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. Hij zal deze aanvaarden met de lezing: Bliksem, donder en nanobellen. Diezelfde middag strijden de toptalenten Merle de Kreuk, Martijn Mies en Christian Nijhuis om de titel Simon Stevin Gezel 2007: in ieder 12 minuten moeten zij het publiek zien te overtuigen van hun wetenschappelijke excellentie, hun actieve bijdrage aan de toepassing van hun resultaten en - last but not least - hun vermermogen om mensen te overtuigen van het belang van hun onderzoek. Het publiek beslist wie de titel krijgt.

Simon Stevin Gezel: uitsluitend op voordracht

Honderd onderzoekers promoveerden in 2006 op STW-projecten. Uit de top-tien van genomineerden voor de titel Simon Stevin Gezel 2007 zijn Merle de Kreuk, Martijn Mies en Christian Nijhuis als beste drie naar voren gekomen. Zij zijn door hun begeleider kandidaat gesteld voor de spannende strijd om de titel op 4 oktober in Rotterdam. Na een korte lezing van elk van de kandidaten bepaalt het aanwezige publiek met stemkastjes naar wie de titel in 2007 gaat. De winnaar krijgt ¤ 5.000,- om tee besteden aan STW-onderzoek. Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent stimuleren en behouden voor onderzoek, om zo de innovatiekracht van ons land te vergroten.

Kandidaten Simon Stevin Gezelprijs 2007

Merle de Kreuk

Merle de Kreuk is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft op de ontwikkeling van een eenvoudige, kostenefficiënte en compacte afvalwaterzuiveringsinstallatie. Zij onderscheidt zich door zowel een goede wetenschappelijke output als door toepassing van haar resultaten. Zo heeft ze negen wetenschappelijke publicaties op haar naam, waarvan zes als eerste auteur in wetenschappelijke gerefereerde tijdschriften èn een octrooi, en doet ze de begeleiding van een pilotproject voor de introductie van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.

Zij heeft zich in bijzonder mate verdienstelijk gemaakt voor de opschaling van de door haar ontwikkelde techniek. De technologie die voortgekomen is uit haar projecten heeft twee innovatieprijzen gewonnen en wordt nu op de markt gebracht onder de naam Nereda(TM). Merle de Kreuk werkt nu nog als post-doc aan de TU Delft.

Martijn Mies

Martijn Mies is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven op de ontwikkeling van een innovatief microreactorsysteem voor het testen en screenen van diverse coatings. In zijn project heeft hij intensief samengewerkt met bedrijven uit de chemische industrie. Zijn werk typeert zich door het sterk multidisciplinaire karakter.

Martijn Mies heeft zelfstandig samenwerkingen opgezet in Nederland, Rusland en Finland. Zijn werk heeft geleid tot acht wetenschappelijke publicaties in gerenommeerde, internationaal gerefereerde wetenschappelijke tijdschriften; daarvan heeft hij er zes als eerste auteur afgerond. Daarbij heeft hij met steun van STW drie patentaanvragen ingediend. Inmiddels werkt hij bij het bedrijf Albemarle.

Christian Nijhuis

Christian Nijhuis is aan de Universiteit Twente met lof gepromoveerd op een onderwerp binnen de nanolithografie. Hij heeft onderzocht in hoeverre het mogelijk is om supramoleculaire maatstempels te gebruiken voor het printen van elektrodes op zeer dunne lagen. Zijn werk krijgt mogelijk toepassingen in nieuwe transistoren. Zijn werk heeft dertien wetenschappelijke publicaties opgeleverd; van negen publicaties in wetenschappelijk gerefereerde toptijdschriften is hij eerste auteur. Christian Nijhuis heeft een Rubicon-award gewonnen; met die beurs is hij nu werkzaam aan Harvard University bij de groep van professor George Whitesides, een van 's werelds meest geciteerde wetenschappers.

Simon Stevin Meester 2007: Ton van der Steen

()
Wat Prof.dr.ir. A.F.W. van der Steen (1964) in zijn loopbaan tot nu toe heeft laten zien, zijn ook de kwaliteiten die STW wil aanmoedigen met de titel Simon Stevin Gezel voor promovendi. Naast kwaliteit in onderzoek en een ondernemende houding bij de toepassing van zijn onderzoeksresultaten laat Van der Steen zien dat hij mensen weet te inspireren en te mobiliseren. Zijn enthousiasme brengt hij over op zijn medewerkers: al sinds 2000 wint er elk jaar wel iemand van hen een prijs. Bovendien weet hij uit diverse bronnen financiering voor zijn onderzoeksideeën te krijgen. Daarbij doet hij ook een beroep op het bedrijfsleven. Op dit moment staan er acht octrooi(aanvrag)en op zijn naam. Onlangs is mede dankzij de inspanningen van Van der Steen de Medical Delta, een virtueel instituut voor Health Science & Technology (HST) gestart, een technologisch-medisch expertisecentrum waarin behalve het Erasmus MC ook het Leids Universitair Medisch Centrum, de TU Delft, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden participeren.

Ton van der Steen is sinds 1994 verbonden aan het Thoraxcentrum (Erasmus MC) te Rotterdam en sinds 2002 hoogleraar aan het Erasmus MC en het Interuniversitair Cardiologie Instituut Nederland (ICIN). Zijn expertise ligt op het vlak van diagnostische cardiologische beeldvormingsapparatuur met het accent op echografie. Op dit moment heeft hij verschillende aandachtspunten in zijn wetenschappelijk onderzoek, die allemaal te maken hebben met het verbeteren van de behandeling van hartziekten. Hij zet daarbij met name ultrageluid in als manier om hart en vaten in beeld te krijgen.

Van der Steen heeft het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om met ultrageluid op een katheter onderscheid te maken tussen verschillende soorten plaques (afzettingen) in bloedvaten. Patiënten kunnen zo op maat worden behandeld. Intussen zijn twee grote klinische studies gestart, waarin veertig centra over de hele wereld en een aantal grote bedrijven betrokken zijn. Van der Steen is ook bezig met het meetbaar maken van bloedstroming en doet onderzoek naar de toepassing van contrastmiddelen om beter beelden te krijgen. Tegelijk gaat zijn belangstelling uit naar 3D-echocardiografie, superharmonic imaging en naar nieuwe optische diagnostische technieken.

Simon Stevin Meesterschap

Het Simon Stevin Meesterschap is een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters hebben niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar hebben ook aantoonbaar en met succes aandacht geschonken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Met de benoeming van professor Van der Steen telt STW nu veertien onderzoekers met deze eretitel.

Meer informatie over de Simon Stevin Gezelprijs en de genomineerden bij:

dr.ir. Cor de Boer (STW), tel. +31 (0)30 6001277, email c.deboer@stw.nl

Meer informatie over de Simon Stevin Meester 2007 bij:

dr. Paul Boontje (STW), tel. +31 (0)30 6001 296, e-mail: p.boontje@stw.nl, of bij de laureaat zelf: prof.dr.ir. A.F.W. (Ton) van der Steen,

tel. +31 (0)10 408 8030, e-mail: a.vandersteen@erasmusmc.nl.

Erasmus MC website: http://www.erasmusmc.nl/ThoraxcenterBME/html/people/ton.htm

Meer informatie over de STW-conferentie 'Nieuwe perspectieven' op 4 oktober bij:

Drs. A. Mosselman (PR STW), tel. +31 (0)30 6001298. Zie ook http://www.stw.nl/conferentie2007

Media zijn na aanmelding op conferentie@stw.nl van harte welkom.