Gemeente Bussum

Bussumse watertoren in ere hersteld!

Op 4 oktober aanstaande vindt een inspraakavond plaats over het definitief ontwerp van het bouwplan voor de Bussumse watertoren.

Zoals u wellicht al gehoord of gelezen hebt, wordt de Bussumse watertoren herbestemd tot een duurzaam
verhuur-bedrijfsverzamelkantoor. Het Bussums Watertoren Collectief heeft plannen ontwikkeld voor deze nieuwe bestemming. Op 4 oktober aanstaande vindt een inspraakavond plaats over het definitief ontwerp van het bouwplan.

De initiatiefnemers hebben een idealistisch en ambitieus doel voor ogen: het realiseren van een fraai kantorencomplex, geheel geïntegreerd in de natuur. In nauw overleg met GNR wordt veel aandacht besteed aan een goede landschappelijke inpassing van dit bouwplan.

Waarschijnlijk wordt dit het meest duurzame gebouw van Nederland. In alle aspecten wordt gelet op duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en energiebesparing. De CO2-uitstoot wordt gereduceerd tot nul. In het gebouw zullen circa 70-100 personen een werkplek vinden.

Huidige toestand

De Bussumse watertoren stamt uit 1897 en ligt aan de Bussumergrindweg, grenzend aan het terrein van het Goois Natuurreservaat (GNR), in een bijzonder mooi stukje natuur. In de jaren zestig is de toren voorzien van de huidige, naar veler mening lelijke kap. In 1996 heeft Michiel Haas van het Nederlands Instituut voor Bouw Ecologie (NIBE) de toren gekocht en vanaf 2004 samen met Bob Custers van VOCUS architecten bna een plan opgesteld voor de heringebruikstelling van dit gezichtsbepalende gebouw. Op 11 december 2006 is het voorlopig ontwerp voor het eerst gepresenteerd aan de bewoners van Bussum. Sindsdien zijn een aantal aanpassingen gerealiseerd.

Uiterlijk van de toren en het kantorencomplex

De huidige aluminium kap wordt vervangen door een glazen cilinder met een smeedijzeren Intze l reservoir. Dit reservoir kenmerkt zich door een brede bovenzijde. Toen de watertoren nog in gebruik was, diende het water in het reservoir als buffervoorraad.

In het hoogste niveau van de toren wordt een panoramaruimte gerealiseerd met een prachtig uitzicht over de verre omstreken van het Gooi. Achter de toren, uit het zicht vanaf de openbare weg, komt een kantorencomplex met gedeeltelijk ondergrondse parkeerruimte.

Inspraakavond

Op donderdag 4 oktober aanstaande houdt de gemeente Bussum een inspraakavond over de aangepaste plannen met betrekking tot de Bussumse watertoren. De inspraakavond gaat over het definitief ontwerp voor dit bouwplan. Dit ontwerp zal nader worden toegelicht en er wordt de gelegenheid geboden te reageren op de plannen. De avond wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Op www.bussum.nl (Bouwen en Wonen/Projecten/Bussumse Watertoren) kunt u meer informatie vinden over de plannen.

Aanmelden
Wanneer u bij deze avond aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u dit uiterlijk 1 oktober aanstaande door te geven aan Marianne Veldhuis van de gemeente Bussum, tel. (035) 6928864 of per e-mail: mailto:m.veldhuis@bussum.nl?subject=Bussumse%20watertoren. Vermeld hierbij alstublieft uw naam en adres.