Ingezonden persbericht


Rotterdam, 27 september 2007
t.a.v. redacties binnenland/regio-redacties/geestelijk leven (332 woorden)
PERSBERICHT

Bisdom Rotterdam ontvangt mensenrechtenstrijder uit India

Het Bisdom Rotterdam houdt op verschillende ontmoetingsbijeenkomsten met de Indiase mensenrechtenstrijder Lourdunathan Yesumarian. Als rooms-katholiek priester én advocaat vecht hij voor lotsverbetering van de 200 miljoen paria's in zijn land, slachtoffer van wat ''s werelds laatste apartheid' wordt genoemd.

Omdat de paria's niet tot een kaste behoren worden ze door kaste-mensen uitgebuit en uitgesloten. Zelf noemen de kastelozen zich 'dalit', wat 'vertrapte' betekent. Ze zijn veroordeeld tot de laagste baantjes als strontruimer en inzamelaar van kadavers. Geweld tegen dalits komt buitensporig veel voor. Yesumarian zelf ook dalit: 'wij zijn de sociale melaatsen van India'. Het bisdom wil met de bijeenkomst zoveel mogelijk morele en financiële steun bijeenbrengen voor deze bijzondere priester die herhaaldelijk in de gevangenis zat en kennismaakte met de politieknuppel. Zijn mensenrechtencentrum in Tamil Nadu vormt het startpunt van vele protestmarsen. Mede-dalits krijgen er training om voor hun rechten op te komen. Zelf staat Yesumarian elke maand zo'n dertig keer voor de rechtbank om plegers van geweld tegen dalits aan te klagen. Het bezoek van de Indiase priester vindt plaats in het kader van Wereldmissiemaand, elk jaar in oktober. Met dit evenement brengt de katholieke kerk wereldwijd steun bijeen voor de training van werkers van parochies en bisdommen in de derde wereld. Op de bijeenkomsten is eenieder na aanmelding welkom.

Donderdag 4 oktober
Filomenazaal, Kappeyne van de Copellostraat 8, Delft vanaf 19.00 uur. Onder leiding van Irmgard Busch

Vrijdag 5 oktober
De Boskant, Fluwelen Burgwal 45, Den Haag
vanaf 15.00 uur. Onder leiding van Theo Wierema

Zaterdag 6 oktober
Emmausparochie Leikant 930, Den Haag
Viering om 13.00 uur, aansluitend gelegenheid tot ontmoeting. Onder leiding van diaken Paul Kuhlmann

Zondag 7 oktober
Den Haag, Parochie Titus Brandsma, Kamperfoeliestraat 279 H. Mis om 10.30, aansluitend gelegenheid tot ontmoeting. Onder leiding van Ben Pex, directeur van Missio

Vrijdag 5 oktober verzorgt het Centrum voor Interculturele Ethiek van de Universiteit van Tilburg een gastcollege met film en debat over de dalits, met de Lourdunathan Yesumarian: dalit. (Warandegebouw, WZ206,08:45 tot 10:30). Hiervoor is geen aanmelding nodig.

Einde bericht

Noot voor de redactie (