Universiteit van Tilburg

22 september 2007

Wereldrecordpoging dammer Ton Sijbrands aan Universiteit van Tilburg

Recordpoging blind simultaandammen live op internet

Oud-wereldkampioen dammen Ton Sijbrands doet op 4 en 5 oktober een aanval op het wereldrecord blind simultaandammen aan de Universiteit van Tilburg. Sijbrands laat zich opsluiten in een ruimte zonder dambord en andere hulpmiddelen, om het op te nemen tegen 25 onzichtbare tegenstanders. De universiteit organiseert het evenement in het kader van haar 80-jarig bestaan.

Sijbrands' opponenten zijn ervaren wedstrijddammers, vooral gerekruteerd uit de Brabantse damwereld en uit de damomgeving van mede-organisator Harry Otten (MeteoConsult). Zij hopen het de oud-wereldkampioen lastig te kunnen maken, al leert de ervaring dat de inmiddels 57-jarige Sijbrands na afloop aanzienlijk fitter en opgewekter oogt dan de meeste van zijn verslagen tegenstanders. Bij zijn laatste recordpoging in 2004 speelde Ton Sijbrands 24 partijen blind, en had hij na ruim een etmaal twintig overwinningen en vier remises bereikt. Het ziet ernaar uit dat ook "Tilburg 2007" een marathonzitting wordt. De Universiteit van Tilburg neemt ook deel aan de recordpoging: hoogleraar econometrie Peter Kort treedt op als een van Sijbrands' tegenstanders en docente Marieke Quant vormt samen met Frank Teer, waarnemer van de World Draughts Federation (FMJD), en Hans Robben het scheidsrechterstrio. De dammende studenten Jasper Daems, Wouter Ludwig en Jochem Zweerink ondersteunen internationaal grootmeester Auke Scholma bij zijn activiteiten als commentator. Zij zorgen er met doorlopende nevenactiviteiten voor dat ook toeschouwers de hele nacht kunnen dammen. De hele recordpoging is live te volgen op internet.

Damsymposium
Bij een universiteit als gastheer hoort ook wetenschappelijke aandacht voor het dammen. Gedurende de eerste uren van de wereldrecordpoging organiseert Studium Generale het symposium Dammen in perspectief, waar drie wetenschappers spreken: hoogleraar Culturele antropologie en oud-FMJD-voorzitter Wouter van Beek over de rol van het dammen op het Afrikaanse continent, de Groningse psycholoog prof. dr. Douwe Draaisma over het menselijk geheugen en het 'fenomeen Sijbrands', en de Maastrichtse informaticus prof. dr. Jaap van de Herik over de laatste ontwikkelingen rond dam- en schaakcomputers.