NCRV

Moeder Maas

Heuvels en dalen in Noord-Limburg

Donderdag 4 oktober
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige natuurserie Moeder Maas van de NCRV passeert een groot aantal themaâs rondom water en waterbeheer in Limburg de revue. Want âMoeder Maasâ kent vele gezichten. Recreanten vinden ruimte en rust voor schippers is de rivier vervoerstraject en steeds meer Limburgers krijgen drinkwater uit de rivier. Maar ook wordt Limburg soms, tijdens hoge waterstanden, geconfronteerd met de verwoestende kant van de Maas. In de vijfde aflevering aandacht voor de heuvels en dalen in Noord-Limburg.

De heuvels van Noord-Limburg, het Nationaal Park De Maasduinen, zijn minder bekend dan die in het zuiden. Op veel plaatsen zijn historische (water)sporen van dit gebied terug te vinden. Ook zijn er voorbeelden te zien van het herstel van vennen, beken en beekmondingen.

Het noordelijkste puntje van Limburg kent ook bijzonder waterrijke plekken: De Mookerplas met zijn waterrecreatie, het riviertje de Niers, dat in een oude Rijnbedding ligt en waarop je naar Duitsland kunt kanoën. Waar de Niers uitkomt in de Maas ligt een voorbeeld van de kleiwarenindustrie in Limburg. Kenmerkend voor de klei van de Maas zijn de rode bakstenen.

En aandacht voor de Maascorridor, het waterplan van Noord-Limburg, in combinatie met natuurontwikkeling.